2008/03/25

Salamankako "Hornazo"a / "Hornazo" de Salamanca


Álvarok "Hornazoa" egiteko errezeta bat bidali dit. Hau, Salamankako jaki tipiko bat da, zeina ogian eta txerrikietan oinarriturik dagoen. Printzipioz ez du laktosarik, baina txorixoarekin kontuz ibili behar da, zenbaitetan txorixoari laktosa jartzen baitiote.
Milesker Álvaro errezeta bidaltzearren!!

OHARRA: Errezeta eta argazkia web-gune honetatik atera dira: http://www.agustinandres.es/gachiI.htm#HORNAZO
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Álvaro me ha enviado una receta para hacer "Hornazo", receta típica de Salamanca, basada en pan y charcutería de cerdo. En principio no tiene nada de lactosa, pero hay que tener cuidado con el chorizo, ya que muchas veces le hechan lactosa.
¡¡Muchas gracias Alvaro por enviarme la receta!!

NOTA: La receta y la foto están sacadas de la página web http://www.agustinandres.es/gachiI.htm#HORNAZO


Osagaiak:
  • 1Kg irin
  • Basokada bat oliba olio
  • Basokada bat ardo txuri
  • Basokada bat ur
  • 2 arraultz
  • 50g txerri manteka
  • Azukre pixkat
  • Gatz pixkat
  • 300g txerri solomo
  • 150g txorixo
  • 2 arraultz egosi

Irina bol batean jarri, erdian zulo bat egin eta bertara bota mateka urtua, olioa, ardoa eta ura. Oso ondo nahastu eta gatza, azukrea eta 2 arraultz gehitu. Eskuekin oso ondo landu behatzetan pegatzen ez den arte. Zapi batekin estali eta 30 min utzi.
Solomoa eta txorixoa (zatiturik) zartagi batean egin olio pixkatekin 5 minutuz. 2 arraultz egosi eta trontzoetan moztu. Hau dena, betegarria izango da.
Ogi orea 2 zatitan banatu. Zatietako bat rodiloarekin ondo zabaldu eta labeko ontzi batean jarri. Gainean betegarria bota, eta beste ore zatia zabaldu eta gainean jarri. Eskinak ondo itxi bi ore zatien artean betegarria gera dadin pakete baten modua. Arraultzarekin margotu gainetik eta nahi izanez gero masa zatitxoekin apaingarriak egin. Sardexka batekin zulotxoak egin eztanda egin ez dezan.
Labean egin 180ºCtara, labearen erdian sarturik, 30 minutu inguru.
Ingredientes:
  • 1Kg harina
  • 1 vaso aceite de oliva
  • 1 vaso vino blanco
  • 1 vaso agua
  • 2 huevos
  • 50gr manteca de cerdo
  • 1 pizca de azucar
  • 1 pizca de sal
  • 300gr lomo de cerdo
  • 150gr chorizo
  • 2 huevos cocidos

Poner la harina en un bol, hacerle un agujero en medio y verter en él la manteca derretida, el aceite, el vino y el agua. Mezclar muy bien y añadirle la sal, el azúcar y 2 huevos. Amasar bien con las manos hasta que no se pegue en los dedos. Tapar con un paño y dejar 30 min.
Freir el lomo y el chorizo (troceado) con un poco de aceite durante 5 min. Cocer 2 huevos y cortar en rodajas. Todo esto será el relleno.
Partir la masa de pan en 2. Extender con el rodillo uno de los trozos y ponerlo en una fuente de horno. Hechar el relleno encima y tapar con el otro trozo de masa extendido. Cerrar bien las esquinas, quedando el relleno entre las dos masas, como si fuera un paquete. Pintar con huevo y adornar si se quiere con trocitos de masa. Hacerle agujeritos con un tenedor, para que no estalle.
Hornear a 180ºC, en la parte media del horno, durante 30 minutos.

1 comment:

Cristina said...

jojojojo!!! Este caeeee y pronto! ;)