2008/04/13

Sushia / Sushi


Agindu bezala, sushia egiteko errezeta jartzen dizuet azkenean! Errezetaz gain, bi bideo jarri dizkizuet errazagoa izan dadin nola egin behar den ulertzea.


Lehenengo bideoan, sushiaren arroza nola garbitu behar den azaltzen da. Arroza oso ondo garbitu behar da egosi aurretik. Arroza ur nahikorekin jarri behar da bol batean, eta eskuarekin lehenengo alde batera 180º mugitu behar da eta ondoren, beste aldera beste 180º. Hau 10 aldiz egin behar da, ura aldatu, eta honela 6 aldiz. Beraz, 60 bira eman behar zaizkio arrozari 10 bakoitzeko ura aldatuz. Bideoan 10 horiek nola izango ziren ikus daiteke.

Bigarren bideoan, berriz, sushia nola bildu behar den agertzen da. Hor ikusten den bezala, esterilaren laguntzaz dena biltzen joan behar da, presio pixka bat eginez.

OHARRA: Sushia egiteko arroza berezia izan behar da, "arroz glutinoso" deitzen dena erabili behar da. Ez badakizue osagaiak non erosi, nik badakit Donostian non topa daitezkeen, beraz, Donostia aldekoak baldin bazarete galdetu eta azalduko dizuet non erosi. Bestela "La Casa de las Hojas Azules" izeneko denda on-line bat badago (produktu japoniarrak saltzen dituena) eta bertan eros ditzakezue.
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¡Por fín os pongo la receta de cómo hacer sushi como os prometí! Además de la receta, os pongo dos vídeos para que se entienda mejor cómo hay que hacerlo.

En el primer vídeo, se vé cómo hay que limpiar el arroz para el sushi. Es importante limpiar bien el arroz antes de cocerlo. Hay que poner el arroz con bastante agua en un bol, y con la mano, se debe girar primero hacia un lado 180º y después para el otro lado otros 180º. Esto hay que hacerlo 10 veces, cambiarle el agua, y repetir todo esto 6 veces. Por lo tanto, hay que darle 60 vueltas al arroz, cambiandole el agua cada 10 vueltas. En el vídeo, se vé como hay que darle 10 vueltas.

En el segundo vídeo, se vé cómo se tiene que envolver el sushi. Como podreis ver, hay que ir envolviéndolo con ayuda de una esterilla, haciéndole un poco de presión.

AVISO: El arroz para hacer el sushi es especial, se le llama "arroz glutinoso". Si no sabeis dónde comprar los ingredientes, yo sé donde se pueden comprar en Donostia, por lo que si sois de Donostia, preguntadme y os diré donde ir. Sino, existe una tienda on-line que se llama "La Casa de las Hojas Azules" donde venden productos japoneses.






Osagaiak:
  • 270g sushirentzako arroza
  • 570ml ur
  • 50ml arroz ozpin
  • 1/2 goilarakada azukre
  • Gatz pixkat
  • Wasabi pixkat
  • Nori Algak
  • Aguakatea
  • Izokin ketua
  • Amuarrai arraultzak

Sushia betetzeko nik aguakatea, izokin ketua eta amuarrai arraultzak erabili ditut, baina beste edozein barazki zein arrain gordin edo ketu erabil daiteke. (Atuna asko erabiltzen da sushia egiteko)

Bideoan ikus daitekeen moduan arroza ondo garbitu 60 bira emanez, 10 birako ura aldatuz.

Arroza eta 570ml urak sutan jarri irakin arte, eta tapa jarria duelarik. Irakiten hasten denean, sua minimoan jarri nahastu gabe eta tapa kendu gabe. 15-20 minutu igarotakoan, ura lurrindu dela eta arroza egina dagoela konprobatu. Hala bada, sutik kendu tapa jarrita utziz.

Kazo batean ozpina, azukrea eta gatza jarri. Su fuertean jarri eta etengabe nahastu azukrea disolbatu arte. Disolbaturik dagoenean, arrozari gehitu, nahastu eta beste 10 minutu utzi tapaturik.

Algak esterilan jarri (alde liso eta disdiratxua behekalderuntz). Arroza zabaldu gainetik izkina batean arrozik gabeko lerro bat utziz (gero hortik itxasteko). Beste izkinan wasabi lerro bat, aguakatea, izokina eta arraultzak jarri lerro bat eginez (lehenengo argazkian ikus daitekeen moduan).

Sushia bildu esterilaren laguntzaz (bideoan ikusten den moduan), eta amaieran, arrozik gabe geratu den zatia urez busti itxatxi dadin.

Laban zorrotz batekin 2 cm inguruko zatiak moztu. Zati bat mozten den bakoitzean, labana ondo garbitu arroza itxatxi egiten zaiolako.

Ondo hozten utzi eta soja saltsa eta sesamoan bustita jan. 4 egun iraun ditzake hozgailuan sarturik. On egin!!
Ingredientes:
  • 270gr arroz de sushi
  • 570ml agua
  • 50ml vinagre de arroz
  • 1/2 cucharada azúcar
  • 1 pizca de sal
  • 1 pizca de wasabi
  • Algas Nori
  • Agucate
  • Salmón ahumado
  • Huevas de trucha

Para rellenar el sushi, yo he utilizado aguacate, salmón ahumado y huevas de trucha, pero se pueden usar otras verduras y pescados crudos o ahumados (El atún se utiliza mucho para hacer sushi)

Se tiene que limpiar el arroz dandole 60 vueltas y cambiando el agua cada diez vueltas, como se vé en el vídeo.

Poner el arroz y los 570ml de agua al fuego hasta que hierva, con la tapa puesta. Cuando hierva, bajar el fuego al mínimo, sin mezclar ni quitar la tapa. Cuando pasen 15-20 minutos, comprobar que se ha evaporado el agua y que el arroz está tierno. Si es así, retirar del fuego y dejarlo con la tapa puesta.

En un cazo, poner el vinagre, el azúcar y la sal. Cocer a fuego fuerte, removiendo hasta que se disuelva el azúcar. Cuando se disuelva, añadírselo al arroz, mezclar y dejar otros 10 minutos tapado.

Poner las algas en la esterrilla (el lado liso y brillante hacia abajo). Estirar el arroz por encima, dejando una línea sin arroz (para luego pegar por ahí). En la otra esquina, poner una línea de wasabi, el aguacate, el salmón y las huevas, formando una línea (como se vé en la primera foto).

Envolver el sushi con ayuda de la esterilla (como se vé en el vídeo), y al final, mojar con agual la parte de la alga que no tiene arroz, para que se pegue.

Cortar rodajas de unos 2 cm usando un cuchillo bien afilado. Cada vez que se corte un trozo, lavar bien el cuchillo para quitarle el arroz que se le haya pegado.

Dejar enfriar bien, y comer untando en salsa de soja y sésamo. Se conserva bien durante 4 días en la nevera. ¡Que aproveche!

1 comment:

iker said...

kaixo! jakin nahi nuke ea non erosi daiteken japoniar produktuak donosti aldean!bila ibili naiz, baina ez ditut aurkitu.
mila esker!!