2008/04/02

Flana / Flan


Flanak egitea oso erraza da, errezeta honetan ikusiko duzuen moduan. Segituan egiten dira, eta nahiz eta nik hemen oinarrizko errezeta (errazena eta sinpleena) jarri dizuedan, gauza askotako flanak egin daitezke (kafearena, sagarrarena...). Beste egun batean jarriko dizkizuet flan desberdinak egiteko errezetak.

Errezeta honen zailtasun bakarra karamelua egiterakoan dago. Izan ere, kontu handiz egin behar da, gutxiegi egiten bada likidoegia geratzen da, baina pasaz gero, mikaztu egiten da, eta zapore txarra hartzen du. Puntua zein den jakiteko: kolore horitik gorrira pasatzen denean, ke asko botatzen hasten da (ireki leihoa egitera zoaztenean), eta orduantxe dago egina.

Nik Kaikuren laktosa gabeko esnea erabili dut egiteko, baina badakit askori esne honek ere ez dizuela ondo egiten. Nik uste "esne" begetalekin (sojarena, arrozarena...) ere egin ahal izango dela. Ez dut probatu, neri "esne" horiek ez zaizkidalako gustatzen, baina proba ezazue eta esaidazue zer moduz!
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Hacer flanes es verdaderamente fácil, como podreís ver en esta receta. Se hacen en seguida, y aunque yo aquí os he puesto la receta básica (la más fácil y simple), se pueden hacer flanes de muchas cosas (de café, de manzana...). Otro día os pondré diferentes recetas de hacer flanes.

La única dificultad de esta receta está en hacer el caramelo. Hay que hacerlo con mucho cuidado, porque si se hace poco se queda muy líquido, pero si te pasas, se amarga y coge mal sabor. Para saber cual es el punto: cuando pasa de color amarillo a rojizo, empieza a echar mucho humo (abrir la ventana cuando lo vayais a hacer), y en ese momento está hecho.

Yo he utilizado la leche sin lactosa de Kaiku para hacerlo, pero ya sé que a muchos no os sienta bien esta leche. Yo creo que también se puede hacer con "leches" vegetales (de soja, arroz...). No lo he probado, porque a mi no me gustan estas "leches", pero probadlo ¡y decidme que tal!



Osagaiak:
  • 600 ml esne
  • 125g azukre
  • 4-5 arraultz
  • Bainila
  • 2 goilarakada azukre
  • Ur pixkat
Nahi izanez gero (zapore hobea izan dezan) esnea bainilarekin egosi pixkat, zaporea har dezan. Hozten utzi. Bestela, esne hotza erabili zuzenean. Esneari azukrea (125g) eta arraultzak gehitu. Nahastu baina saiatu espuma ez ateratzen.
Beste azukrea zartai batean jarri eta ur pixkat gehitu (bustitzeko adina, baina ez gehiago). Sua topean jarri eta etengabe nahastu goilara batekin, karamelua egina egon arte (puntua zein den goian azaldu dut). Karamelua egina dagoen momentuan, flaneretara bota (pixka bat bakoitzean).Arraultz, esne eta azukre nahaskia flaneretara bota.
Labean egin 160ºCtara, 30-40 minutu baino marian (labeko bandejan flanerak jarri eta ur pixkat jarri bandejan bertan). Egina dago dar-dar egiten dutenean, baina likido egon gabe.
Ingredientes:
  • 600 ml leche
  • 125gr azúcar
  • 4-5 huevos
  • Vainilla
  • 2 cucharadas azúcar
  • Un poco de agua
Si se quiere (para que tenga mejor sabor) se puede cocer la leche con la vainilla. Dejar enfriar. Si no, utilizar la leche fría directamente. Añadirle a la leche el azúcar(125gr) y los huevos. Mezclar intentando que no saque mucha espuma.
Poner el resto del azúcar en una sartén con un poco de agua (lo justo para mojarlo). Poner el fuego a tope y mezclar constantemente con una cuchara, hasta que el caramelo esté hecho (arriba he explicado cual es el punto). En cuanto el caramelo esté hecho, ponerlo en las flaneras (un poco en cada). Añadirles a las flaneras la mezcla de leche, azúcar y huevos.
Hornear a 160ºC durante 30-40 minutos al baño maría (poner las flaneras en la bandeja del horno, y echar un poco de agua en el fondo de la bandeja). Estarán hechos cuando tiemblen, pero sin estar líquidos.

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