2008/04/09

Alkatxofa konfitatuak odolki krema eta urdaiazpiko kurruskariarekin / Alcachofas confitadas con crema de morcilla y crujiente de jamón

Atzo "Sukaldaritza Aurreratua"-ko kurtso bat hasi nuen. Bertan, sukaldari batek errezeta landuak egiten erakutsiko digu. Errezeta horietako batzuk blogera igoko ditut, oso onak daude eta!! Gaurkoa horietako bat da.


Hala ere, errezeta horietako askok nata moduko osagaiak daramatzate. Moldatu ditzazkedanak moldatu eta igo egingo ditut (mantekila margarinagatik ordezkatuz, adibidez).
OHARRA: Argazkia nik atera dut, baina irakasleak prestaturiko platerari.
----------------------------------------------------------------------
Ayer comencé un curso de "Cocina Avanzada". En él, un cocinero nos enseñará a hacer recetas elaboradas. Voy a subir algunas de esas recetas al blog, ¡por que están muy buenas! La de hoy es una de ellas.

Aún y todo, muchas de esas recetas llevan ingredientes como la nata. Las recetas que pueda adaptar, las adaptaré y las subiré (sustituyendo la mantequilla por margarina, por ejemplo).
NOTA: La foto la he sacado yo, pero al plato preparado por el profesor.



Osagaiak (4 pertsona):
  • 16 alkatxofa
  • Tipula odolki 1
  • 4 xerra urdaiazpiko
  • Girasol olioa
  • Ura edo salda
  • "Maldon" gatza
  • Perrexila
  • Oliba olioa

Perrexil olioa: Perrexila eta oliba olioa oso ondo trituratu batidora elektriko batekin.

Alkatxofa Konfitatuak: Alkatxofak garbitu. Horretarako, punta moztu (erdia gutxi gora-behera), hosto horiak atera arte hostoak kendu, eta txurtena pixkat zuritu. Kazuela batean girasol olio asko jarri eta bertan alkatxofak sartzen joan garbitu bezain laster (bestela oxidatu egiten dira). Olioak alkatxofak estali behar ditu. Sutan jarri (su oso baxuan) eta egosi 7 minutu inguru (biguinak egon arte). Aurkezterako orduan olioa kendu eta labean pixkat gorritu daitezke (2 min).

Odolki Krema: Odolkia labean sartu olio eta gatz pixkatekin. 180ºCtara egin 40 minutu inguru. Labetik atera, azala ireki, eta barrukoa ur edo salda bero pixkatean jarri egosten sutan. Saltsa murrizten duenean, trituratu ondo batidora elektrikoarekin.

Urdaiazpiko Kurruskaria: Urdaiazpiko xerrak labeko ontzian jarri, labeko papera (sulfurizatua) goitik eta behetik duelarik eta pixuarekin gainean. 180ºCtara egin 40 minutu inguru (Odolkiarekin batera sartu daiteke, berdina tardatzen baitute).

Aurkezpena: Plateraren azpikaldean odolki krema jarri. Gainean, alkatxofak, txurtena goruntz dutelarik. Erditik urdaiazpiko kurruskaria jarri eta perrexil olioarekin eta "maldon" gatzarekin apaindu.
Ingredientes:
  • 16 alcachofas
  • 1 morcilla de cebolla
  • 4 lonchas jamón
  • Aceite Girasol
  • Agua o caldo
  • Sal "Maldon"
  • Perejil
  • Aceite Oliva

Aceite de Perejil: Triturar muy bien el aceite de oliva con el perejil usando una batidora eléctrica.

Alcachofas confitadas: Limpiar las alcachofas. Para ello, cortarles la punta (casi la mitad), quitarle hojas hasta que salgan las hojas amarillentas, y pelarles un poco los rabitos. Poner mucho aceite de girasol en una cazuela e ir echando ahí las alcachofas nada mas limpiarlas (sino se oxidan enseguida). El aceite tiene que cubrir las alcachofas. Poner al fuego muy bajo y cocer durante unos 7 minutos (hasta que estén blandas). A la hora de presentar se puede quitar el aceite y hornear las alcachofas para dorarlas (2 min).

Crema de morcilla: Hornear la morcilla con un poco de aceite y sal, a 180ºC durante unos 40 minutos. Sacar del horno, abrir la piel, y cocer la carne de la morcilla con un poco de agua o caldo. Cuando reduzca la salsa, triturar bien con una batidora eléctrica.

Crujiente de jamón: Poner las lonchas de jamón en la bandeja de horno, con papel de horno (sulfurizado) por encima y por debajo, y con peso encima. Hornear a 180ºC unos 40 minutos (se puede meter a la vez que la morcilla, porque tarda lo mismo).

Presentación: Poner la crema de morcilla en el fondo del plato. Encima, poner las alcachofas con el rabito para arriba. Poner el crujiente de jamón por el medio, y decorar con el aceite de perejil y la sal "maldon".

No comments: