2009/03/23

Moldeko ogia / Pan de molde


Idurreri eskerrak emanez hasi behar naiz gaur. Berak pasatako errezeta batez baliatuko naiz eta. Probatu dut eta ez da azken aldia izango. Oso ona baita rezeta hau.

Egunero ogi bera jateaz aspertu egin naiz. Zuek ere? Ba pentsa, erosketako boltsatik aterako ditut oraingoan ogia (link to post ogia sesamokin) eta moldeko ogia. Idurreren errezetari nik margarina gehitu diot, xamurtu bedi. Bestetik gogoan izatekoa da laktosarik gabeko moldeko ogia lortzearen zailtasuna. Beraz, erderaz esaten dena, manos a la obra, goxo-goxoa geratuko da!

Hoy tengo que empezar dándole las gracias a Idurre. Porque voy a utilizar una receta que me ha pasado. La he probado, y no va a ser la última vez que lo haga, porque esta receta es muy buena.

Ya estoy harta de comer siempre el mismo pan. ¿Vosotros no? Pues voy a sacar del cesto de la compra el pan () y el pan de molde. Yo le he añadido margarina a la receta que me ha pasado Idurre, para que quede más tierno. Además, hay que tener en cuenta que es difícil conseguir pan de molde sin lactosa. Por eso, manos a la obra, ¡va a quedar muy rico!

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 500g indarreko irin / 500gr de harina de fuerza
  • 250ml ur epel / 250ml de agua templada
  • 1 sobre okindegiko legami / 1 sobre de levadura de panadería
  • 1 laktosa gabeko yogurt / 1 yogur sin lactosa
  • 1 goilarakada laktosa gabeko margarina / 1 cucharada de margarina sin lactosa
  • 1 goilarakada azukre / 1 cucharada de azúcar
  • 1 goilarakada gatz / 1 cucharada de sal
  • Nahi izanez gero haziak apaintzeko / Si se quiere, semillas para adornar

Hasi nahasten ontzi batean 2 goilarakada irin,legamia eta ur pixka bat. Utzi, burbuilak egiten hasi arte g.g.b 30 minutuz. Beste ontzi batean beste irin guztia jarri eta gehitu yogurra, margarina, azukrea eta gatza. Gehitu ere aurretik legamiarekin eginiko nahasketa. Nahastu eskuekin (gomendagarria, ez ahazteko animali instintuak) edo goilara batez. Adi! Ogi normalaren aldean biguinago geratzen da. Olioarekin margotu goikaldea, film transparenteaz estali ondoren eta utzi leku epelean 90 min. edo tamaina bikoiztu arte (lehenago gertatzen dena).

Gero landu orea airea kentzeko. Bimbo forma luzexka ematea gomendatzen dut. Ondoren Plum-cake (link to irudi) egiteko molde batean labeko papera jarri ondoren sartu orea. Bertan ordu bete g.g.b. igotzen utzi. Moztu gainazala eta moztu berritan gainazala busti urarekin eta haziak jarri.

Labean 200ºCtara egin 25 minutuz. Labetik atera eta ogiari buelta eman, bi aldeetatik ondo egiteko. Berriro labean 180ºCtara egin 20 minutuz.

Gomendagarria: labearen beheko solairuan ura duen ontzi bat jarri, lurrunez beteko da labea, ogiaren gainazala heze mantenduko du, errazago handitzen da tamainaz eta xamurragoa geratuko da.

Amaitzeko moldetik ogia atera eta rejilla batean hozten utzi, azpiko aldetik ere hoztu dadin.

P.D: Errezeta igo aurretik berriz egin dut errezeta bera, baina moldean sartu ondoren ordubete igotzen utzi ordez, gau osoa hozgailuan sarturik utzi dut igotzen, eta hobeto geratzen da.

Empezar mezclando en un cuenco 2 cucharadas de harina, la levadura y un poco de agua. Déjalo unos 30 minutos hasta que le salgan burbujitas. En otro recipiente mezclar el resto de la harina, el yogur, la margarina, el azúcar y la sal. Añádele también la mezcla que hecha con la leadura. Mezclar con las manos o con una cuchara. Ten en cuenta que quedará más blando que las masas de pan normales. Pintalo con un poco de aceite, tapalo con film y déjalo en un sitio templado unos 90 minutos, o hasta que doble su tamaño.

Vuelve a amasar para quitarle el aire. Te recomiendo que le des aspecto alargado como el del bimbo. Después, ponle papel de horno a un molde para hacer plum-cake y mete dentro la masa. Déjale que crezca una hora más o menos. Hazle cortes en la superficie, y después de mojarlo ponle una semillas.

Hornea a 200ºC unos 25 minutos. Dale la vuelta para que se haga bien por los dos lados. Volver a hornear a 180ºC unos 20 minutos más.

Recomendado: Pon un cuenco con agua en el fondo del horno, para que haga vapor y la superficie del pan esté húmeda, así crecerá más y quedará más esponjoso.

Sácalo del molde y deja enfriar en una rejilla, para que también se enfríe por abajo.

P.D: Antes de subir la receta, la he vuelto a hacer, pero al meter al molde en vez de dejarlo subir 1 hora, lo he tenido subiendo toda la noche en el frigorifico, y queda mejor.

7 comments:

Mª Jesus said...

Holaaaa:
Menuda pinta tiene este pan de molde!!
Yo tengo una panificadora y lo hago ahí, también sale muy rico. A ver si en breve os dejo unas fotos.
Un saludo.

nieves said...

hola behiala vengo a darte las gracias por tu visita y comentario en mi blog.
El pan de molde que presentas se ve delicioso. Es una de las cosas que más me gusta preparar: las masas. Hago pan con mucha frecuencia, y siempre me proporciona enormes satisfacciones. Te felicito por esta rica receta, y por el aspecto tan genial que as conseguido.

Un abrazo.

behiala said...

Hola a las dos!

@MJesus: Yo ya he estado mirando panificadoras, pero no estoy convencida. Por un lado está muy bien, porque te quita trabajo y puedes hacer pan más veces, pero por otro: a mi me encanta hacer pan a mano! No sé si compraré al final. Ya te contaré.

@Nieves: gracias a tí por venir! Tu blog tiene recetas muy interesantes! Tengo ganas de hacer algunas de ellas!

Olaia

idu said...

Kaixo olaia,
kriston itxura du ogiak! benetan goxoa geratzen da ezta? nik askotan egiten dut, bakoitzean gauza ezberdinak nahastuz. Gainera egun batzuk irauten du xamur, nonbait goazenean beti eramaten dut. mantekillarekin ez dut probatu, orain arte, proba egin beharko dut.

behiala said...

Kaixo Idu!

Bai, benetan goxoa geratzen da. Milesker errezetagatik! Nik arazo bakarra dut ogi honekin, nola egiten duzu mozteko? Xamurra denez, oso rodaja potoloak moztu behar ditut, bestela zaila egiten zaidalako moztea, eta pena bat da.

Dendetan moldeko ogia makina batzuekin mozten dute, baina noski etxean...

Olaia

idu said...

kaixo olaia,

Ba egia esan, nik ez dut arazorik izaten mozteko,,naiko trinkoa geratzen zait.. agian gurinarengatik izango da? Labean ere denbora askoz edukitzen dut,,ordubete inguru,, proba egingo dut nik gurinarekin eta ea nolakoa geratzen zaidan!
A, eta macarons-ekin ere animatuko naiz!

behiala said...

@Idu:

Hurrengoan denbora gehiago izango dut labean, ea trinkoagoa geratzen zaidan. Mila esker!

Olaia