2009/01/26

Ahatea laranjarekin / Pato a la naranja


Gabonetarako ahate bat erosi genuen, eta laranja saltsarekin prestatzea erabaki genuen. Oso erraz prestatzen da, oilasko bat erretzearen modukoa da. Guk jan genuen ahatea oso handia zen (5 kilo ingurukoa!), eta hori dela eta 2 ordu baino gehiagoz erre behar izan genuen, baina txikiagoa bada, denbora gutxiagoz egitearekin nahikoa izango da. Egina dagoela jakiteko, laban batekin haragia hezurreraino moztu dezakezue barrutik ondo egina dagoela ikusteko.

Compramos un pato para navidades, y decidimos prepararlo con salsa de naranja. Se prepara muy fácilmente, es parecido a asar un pollo. El pato que comimos nosotros era muy grande(¡alrededor de 5 kilos!), y por eso tuvimos que asarlo durante más de 2 horas, pero si es más pequeño, será suficiente con asarlo menos tiempo. Para saber si está hecho, podeis pegarle un corte a la carne con un cuchillo hasta el hueso, para mirar si está bien hecho.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • Ahate 1 / 1 pato
  • Laranjak / Naranjas
  • Sagarrak / Manzanas
  • Pasa desberdinak (orejoiak, aranak...) / Diferentes pasas (orejones, ciruelas...)
  • Gaztainak / Castañas
  • Gatza / Sal
  • Pipermin beltza / Pimienta negra
  • Brandy-a / Brandy

Pasak ordu batzuk lehenagotik brandy-a duen edalontzi batean sartu, berriz hidrata daitezen. Ahatea oso ondo garbitu, izan ditzakeen luma eta tripakiak kenduz. Gatza eta pipermina bota. Pasak, eta laranja zatiak tripa barruan sartu eta josi. Ahatea labeko ontzian jarri. Inguruan, zurituriko eta laurdenetan mozturiko sagar batzuk jarri, eta baita ere, pasa batzuk eta laranja zati batzuk. Laranjekin zukua egin eta ahateari gainetik bota. Labean sartu 180ºC-tara. Noizean behin, ahateari laranja zuku gehiago bota, edo ahateak soltatzen duen saltsa bera gainetik bota, gehiegi lehortu ez dadin. Noizean behin ere buelta eman ahateari, alde guztietatik ondo egin dadin. Azkenaldera, aurretik egosi eta zurituriko gaztaina batzuk gehitu ahateari (ez dira hasieran jarri behar, bestela guztiz desegiten direlako). Ahatea egina dagoenean, labetik atera, moztu eta zerbitzatu. Oso ondo geratzen da sagar pure batekin, edo eta fruitu gorriko mermelada batekin lagundu ezkero.

Meter las pasas unas horas antes en un vaso con brandy, para que se rehidraten. Limpiar muy bien el pato, quitándole las plumas y tripas que pueda tener. Salpimentar el pato. Meterle en la tripa algunas pasas y trozos de naranja, y coser. Poner el pato en la bandeja del horno. Alrededor, poner manzanas peladas y cortadas en cuartos, más pasas, y unos trozos de naranja. Hacer zumo de naranja, y echarle por encima al pato. Meter al horno a 180ºC. De vez en cuando, añadirle más zumo al pato, o echarle sino el caldo que va soltando el pato mismo, para que no se seque demasiado. De vez en cuando, también, darle vueltas al pato para que se haga bien por todo. Por el final, añadir unas castañas previamente cocidas y peladas (no hay que ponerlas al principio, porque se deshacen mucho). Cuando el pato esté hecho, sacar del horno, cortar y servir. Se puede acompañar con puré de manzana o con mermelada de frutos rojos.

No comments: