2009/05/28

Yogurta ezti eta intxaurrekin / Yogurt con miel y nueces


Aurrekoan agindu nizuen moduan, yogurt-en errezetekin jarraitzen det gaurkoan. Beste egunean yogurt txuria egiteko errezeta jarri nizuen, eta errezeta hori oinarri harturik, gaur ezti eta intxaurrekin egiten dudan yogurt-a erakutsi nahi dizuet. Nire gusturako oso ondo geratzen dira intxaurrak, ezti eta yogurtarekin, eta gainera, yogurtari eztia gehituz, ez dezue azukrerik eskura izan beharrik, eztiak nahiko eta soberan gozatzen baitu yogurta. On egin!!

Tal y como os prometí el otro día, hoy sigo con las recetas de yogurt. El otro día os puse la receta para hacer yogurt blanco, y tomando esa receta como base, hoy os quiero enseñar el yogurt que he hecho con miel y nueces. Para mi gusto, las nueces combinan muy bien con el yogurt y la miel, y además, así no necesitais tener azúcar a mano, porque la miel endulza más que suficientemente el yogurt. ¡¡Buen provecho!!

Osagaiak (8 yogurt): / Ingredientes (8 yogurts):
  • 750ml laktosa gabeko esne / 750ml leche sin lactosa
  • 1 laktosa gabeko yogurt / 1 yogurt sin lactosa
  • Eztia / Miel
  • Intxaurrak / Nueces

Aurrekoan esan nizuen moduan, oso erraz prestatzen dira yogurtak. Gaurko errezeta hau beste egunekoaren berdina da, bakarrik esne gutxiago erabili behar duzuela (bestela ez zen poteetan kabituko) eta eztia eta intxaurrak erabiliko ditugula, ea ba: Esnea ontzi handi batean jarri, eta bertara gehitu yogurta. Oso ondo nahastu (garrantzitsua da guztiz nahastea, eta disolbatzea). Pote bakoitzaren azpikaldean intxaur erdi zatitu bat eta ezti goilarakada bat jarri. Esne eta yogurt Nahaskia gainetik jarri. Yogurtera baldin baduzue, taparekin estali eta martxan jarri 8 orduz. Ordu horietan ez da ezertarako ikutu ez mugitu behar. Yogurtera 8 ordutara itzali eta hozgailuan gorde yogurtak jan artean.

Yogurterarik ez baduzue, nahaskia pixka bat berotu ontzi batean (gehiegi ez berotu). Ondoren, poteen azpikaldetan intxaur erdi bana zatiturik jarri eta baita ezti goilarakada bat eta esne+yogurta poteetan sartu eta beroa mantentzen saiatu estalirik. 8 orduz utzi, eta ondoren, hozgailuan gorde.

Tal y como os dije la otra vez, es muy fácil preparar yogurt. La receta de hoy es igual que la del otro día, pero teneis que utilizar menos leche (porque sino no cabría en lo botes) y utilizaremos miel y nueces, ahí vamos: Poned la leche en un cuenco, y añadid el yogurt. Mezclad muy bien (es importante que esté bien mezclado y disuelto). Poned en cada bote media nuez troceada y una cucharada de miel. Poned la mezcla de leche y yogurt por encima, y si teneis yogurtera, tapad con la tapa y poned en marcha durante 8 horas. Es importante que durante esas 8 horas no lo movais para nada. Apagad la yogurtera pasadas esas 8 horas, y guardad los yogures en la nevera hasta comer.

Si no teneis yogurtera, calentad la mezcla en un cazo (no lo calenteis demasiado). Después, poned en el fondo de los botes media nuez troceada por cada, y una cucharada de miel, y poned la mezcla de leche+yogurt e intentad mantenerlo caliente, tapándolo. Dejadlo 8 horas, y guardad en la nevera.

4 comments:

Juantxo said...

Aupa Olaia,

Pare bat galdera: kasualitatez, gozozalea ez zara izango? je,je.
Erositakoen saporea dauka edo esnea gehitzerakoan indarra galtzen du?
Hori yogurta egiterakoan bestalde, konbinazioa mundiala iruditzen zait

On egin,
Juantxo

behiala said...

Egunon Juantxo!

Ni gozozalea??? Ke baaaaaaaa nondik aterako zenuen zuk hori... jejeje

Zaporearen inguruan: Erositakoen zapore bera dute (nik egiten ditudanak gozo puntu batekin, kaikuren laktosa gabeko esnea zertxobait gozoa delako). Izan ere, erosten ditugun yogurtak horrelaxe egiten dira: esneari bakteriak gehituz. Horregatik, esneari yogurt bat gehitzen badiogu (honek bakteriak daramatza) bakteriak bikoiztu egiten dira tenperatura epelean, eta esnea yogurt bihurtzen dute.

Egin proba, eta esango didazu!

Ondo segi,

Olaia

Mª Jesus said...

Has intentado hacerlo con yogures de soja?? Yo no puedo tomar kaiku

behiala said...

Hola MªJesus!

Pues la verdad es que no lo he probado. No sé si la misma bacteria que corta la leche de vaca, funcionará con la leche de soja... Se podría intentar.

Yo no lo he probado, porque no soporto el sabor de los yogures de soja. Los únicos que me gustan son los de sabor chocolate. ¿Si haces la prueba, me cuestas que tal?

La verdad es que poder hacer yogures en casa es una gozada, porque además se hacen sin ningún trabajo, y quedan igual de ricos.

Acaba de llegar el calor para aquí, osea que creo que va a empezar la temporada de hacer helados, jejeje. Si eso, ya te pediré alguna receta.

Que sigas bien!
Olaia