2010/03/16

Hanburgesa ogia / Pan de hamburguesa


Gure etxean azkenaldian gero eta gauza gehiago egiten ditugu, erosi ordez, guk geuk egiten dugu ahal dugun guztia. Agian lan gehiago izango da, baina neri konpentsatzen dit, izan ere, zuk eginiko gauzak oso gustora jaten dira, eta gainera, horrela ez naiz kezkatu behar laktosarik duen jakiteaz.

Gaurko hau hanburgesak jateko ogiak dira. Petit boulangerie blogetik atera nuen errezeta eta esne zein gurinak laktosa gabekoez aldatzeaz gain, gainontzeko errezeta guztiz jarraitu nuen. Oso goxoak geratu ziren. Hori bai, errezeta ogi-makinan egitekoa da (nik dudan makinan gainera), baina eskuz berdin-berdin egin daiteke, makinak oratu ordez, guk geuk oratuz.

Últimamente en nuestra casa cada vez hacemos más cosas, en vez de comprarlas, nosotros mismos hacemos todo lo que podemos. Igual es más trabajo, pero a mí me compensa, porque las cosas hechas por uno mismo saben más ricas, y además, así no me tengo que preocupar por si llevan lactosa o no.

Lo de hoy son panes para hamburguesa. La receta la saqué del blog Petit boulangerie, y menos sustituir la leche y la mantequilla por sus versiones sin lactosa, seguí la receta. Quedaron muy ricos. Eso sí, la receta es para hacerla con una máquina de pan (la que tengo yo, además), pero a mano se puede hacer perfectamente, amasando a mano en vez de en la máquina.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 550g indarreko gari irin / 550 g harina de fuerza de trigo
  • 240ml laktosa gabeko esne / 240ml de leche sin lactosa
  • 120ml ur / 120ml de agua
  • 60g margarina urtu / 60gr de margarina fundida
  • Irabiaturiko arrautza 1 / 1 huevo batido
  • 30g azukre / 30gr de azúcar
  • 5g gatz / 5gr de sal
  • Ogi-legami pakete 1 / 1 sobre de levadura de pan
  • Sesamo haziak / Semillas de sésamo

Makina izanez gero, osagai guztiak bertan jarri eta oratzeko aukera jarri. Bestela, eskuz oratu eta ordubete inguru utzi leku epelean, tamaina bikoiztu dezan. Ondoren, orea 8 zati egin, eta zati horietako bakoitzari bola itxura eman. Ondoren, labeko bandejan jarri, eta pixka bat zapaldu (gero igo egingo dira). Ordu erdiz utzi, berriz igo daitezen. Urarekin gainazala margotu eta sesamo haziez apaindu. Labean egin 210ºC-tara 15 minutu inguruz (azpikaldean ura jarriz, lurruna egoteko), eta beste 5-10 minutu 180ºC-tara, eginak daudela ikusi arte. Eginak daudenean labetik atera eta rejila batean utzi hozten.

Si tenéis máquina, meter todos los ingredientes en la misma, y usar la opción de amasado. Si no, amasad a mano y dejadlo reposar en un sitio templado durante 1 hora, hasta que doble su volumen. Después, cortar la masa en 8 trozos, y bolear cada uno de ellos. Ponedlos en la bandeja del horno, y aplastadlos un poco (luego subirán). Dejadlos reposar otra media hora, para que vuelvan a subir. Pintadles la superficie con agua y decordad con sésamo. Hornead a 210ºC durante unos 15 minutos (poniéndo agua debajo, para que haya vapor), y otros 5-10 minutos a 180ºC hasta que veáis que están hechos. Cuando estén hechos, sacadlos del horno y dejadlos enfriar en una rejilla.

2 comments:

Amaia said...

kaixo!!
non erosten da irina mota hori? ¿dónde se compra ese tipo de harina? mila esker!

behiala said...

kaixo Amaia

Indarreko irina (Harina de fuerza) nik 3 leku desberdinetan erosten dut:

1) Okindegi batzuetan (galdetu ea indarreko irina saltzen duten)

2) SuperAmara eta Alcampon, HARIMSA markakoa

3) Internet bidez http://www.artesaniadelasierra.com/rincondelsegura/ web gunean.

Nik normalean internet bidez kilo dexente erosten ditut, baina amaitzen zaidanean beste bi lekuetan erosten dut.

Olaia