2009/11/19

Txapata edo antzeko zerbait / Chapata o algo parecido


Gaurko ogi hau nire ama ore berriarekin egin dut. Pixkat anarka naiz sukaldean, eta "a ojo" esaten den moduan egiten ditut errezeta gehienak. Gero, normalean, erabili ditudan osagaiak apuntatu egiten ditut, baina oraingo honetan ez dut gogoratzen zehazki zer erabili nuen: gari irin zuria batez ere, osoko espelta irin pixkat, ama orea, ur epela eta gatza.

Nire intentzioa ogi arrunt bat egitea zen, baina nire "a ojo" mania dela eta, nahiko likidoa geratu zitzaidan. Bannetoietik atera nuenean, labeko bandejara pasa, eta konturatzerako (5 minutu izango nuen hor gehienez) zabaldu egin zen aldeetara. Emaitza: txapata moduko ogi nahiko zapal bat, baina burbuilatxo pottolo batzuekin. Beraz, igo egin zen, bakarrik nahiko zapala geratu zela likidoa zegoela. Esan beharra dut, Bertinet teknikaz maitemindu egin naizela. Berarengatik izango ez balitz, ezingo nuen ogi hau oratu!

Este pan de hoy lo he hecho con mi nueva masa madre. Soy un poco anarca en la cocina, y la mayoría de las recetas las suelo hacer lo que se dice "a ojo". Luego, normalmente, suelo apuntar los ingredientes que he usado, pero esta vez no recuerdo exáctamente que usé: sobre todo harina blanca de trigo, un poco de harina integral de espelta, masa madre, agua templada y sal.

Mi intención era hacer un pan normal, pero por culpa de mi manía de hacerlo "a ojo", me quedó bastante líquido. Cuando lo saqué del banneton, lo pasé a la bandeja del horno, y para cuando me dí cuenta (pasaron 5 minutos como mucho) se había esparcido por los lados. El resultado: un pan bastante planito tipo chapata, pero con unas burbujitas muy monas. Por lo que subió, sólo que quedó bastante plana porque era líquida. Tengo que decir que estoy enamorada de la técnica Bertinet. ¡Si no fuera por ella no hubiera podido amasar este pan!

2009/11/17

MINUSL produktu gehiago / Más productos MINUSL


SENSLAC-etik bidali zizkidaten produktu gehiagoz hitz egingo dizuet gaurkoan. Zehazki Minus L-ren cammembert gazta eta esnea. Biak oso onak zeuden, gomendagarriak. Esnea osoa zen, eta hori kaikuko laktosa gabeko esnearekiko desberdintasun bat da, izan ere, kaikukoek gaingabetuak eta erdigaingabetua saltzen dituzte, beraz, zertxobait arraroa egin zitzaidan berriz esne osoa edatea. Oso ona zegoen, eta kafearekin, kakao-hautsarekin edo sukaldatzeko oso ona da. Gainera, nahiko egun iraun zidan kaxa ireki ondoren, nik kafeari txorrot bat besterik botatzen ez diodalako normalean.

Hoy os hablaré de más productos que me han mandado desde SENSLAC. Más específicamente de queso cammembert y de la leche de Minus L. Las dos cosas estaban muy ricas, recomendables. La leche era entera, y eso es una diferencia de la leche de kaiku sin lactosa, ya que, los de kaiku tiene leche desnatada y semidesnatad, por lo que se me hizo un poco raro volver a beber leche entera. Estaba muy rica, y es muy buena para tomarla con cafe, con cacao en polvo o para cocinar. Además, me duró bastantes días abierto, porque yo suelo echarle solo un chorrito de leche al cafe normalmente.


Cammembert gazta ere mundiala zegoean. Ogi txigortuaren gainean jateko oso aproposa da, eta zapore suabe baina era berean intentsoa du. Cammembert gazta arruntaren zapore bera du (nik gogoratzen dudanez, behintzat) eta oso textura krematsua du.

El queso cammembert estaba genial. Es muy adecuado para comerlo encima de una tostada de pan, y tiene un sabor suave al mismo tiempo que intenso. Tiene el mismo sabor que el queso cammebert normal (por lo que yo recuerdo, por lo menos) y tiene una textura muy cremosa.

2009/11/11

Tomate eta MinusL mozzarella / Tomate y mozzarella MinusL


SENSLAC-etik bidali zidaten mozzarella gaztaz hitz egin nahi dizuet gaur. Nik mozzarella oso gustoko dut, batez ere tomate eta pestoarekin. 3 osagai horien konbinazioa niretzat itzela da: tomatea, mozzarella eta albaka. Pizzari jartzeko ere oso gazta aproposa da, oso ondo funditzen delako. Beraz, mozzarella ireki nuenean, entsaladan jan genuen, errezetan ikus dezakezuen moduan. Benetan goxoa zegoen, mozzarella arrunta bezala. Ez zitzaion batere nabaritzen laktosa gabea izatea. Milesker berriz ere SENSLAC-ekoei.

Hoy os quiero hablar del queso mozzarella que me enviaron desde SENSLAC. A mí me gusta mucho la mozzarella, sobre todo con tomate y pesto. La combinación de esos tres ingredientes para mi es increible: tomate, mozzarella y albahaca. También es muy adecuada para poner a la pizza, porque funde muy bien. Por eso, cuando abrí la mozzarella, lo comí en ensalada, como podéis ver en la receta. Estaba realmente rico, como la mozzarella común. No se le notaba nada que fuera sin lactosa. Muchas gracias de nuevo a los de SENSLAC.


Osagaiak: / Ingredientes:
  • MinusL mozzarella gazta (laktosa gabea) / Queso mozzarella MinusL (sin lactosa)
  • Entsaladako tomatea / Tomate de ensalada
  • Albaka hosto freskoak / Hojas frescas de albahaca
  • Oliba olioa / Aceite de oliva
  • Gatza / Sal

Tomatea ondo garbitu eta nahi izanez gero azala kendu. Tomatea eta mozzarella xerratan moztu. Plater batean tomate eta mozzarella xerrak jarri, tartekatuz. Albaka hostoak urarekin garbitu eta ondo lehortu. Zati txikitan puskatu eta entsaladari gainetik jarri. Gatza eta olioarekin gozatu. Eta disfrutatuz jan!

Limpiar bien el tomate y si se quiere pelar. Cortar el tomate y la mozzarella en rodajas. Poner las rodajas de tomate y mozzarella en un plato, alternando. Limpiar y secar bien las hojas de albahaca. Picar en trocitos la albahaca y poner por encima de la ensalada. Aliñar con sal y aceite. ¡Y comerlo disfrutando!

2009/11/04

Ibanen ikastaroa eta ogiak / El curso de Iban y panes

Agindu bezela, gaur Ibanek Busturian emandako ikastaroari buruz hitz egingo dizuet. Zoragarria izan zen, oso entretenigarria, eta asko ikasi nuen. Ikastaroan ikasi nuen gauza hoberena orea lantzeko Bertinet teknika izan zen. Askotan entzuna nuen jendeak teknika hau erabiltzen zuela, baina ez nekien nolakoa zen. Ibanek erakutsi zigun eta pila bat gustatu zait. Ordutikan pare bat ogia egin ditut, tekniko honekin, eta nahiz eta ogi horietako batzuk oso hezeak izan, nahiko erraz landu daiteke orea teknika hau erabiliz.

Tal y como os prometí, hoy os voy a hablar del curso que dió Iban en Busturia. Fue maravilloso, muy entretenido, y aprendí mucho. Lo mejor que aprendí en el curso fue la técnica Bertinet de amasado. Había oído hablar muchas veces que la gente usaba esta técnica para amasar, pero no sabía cómo era. Iban nos lo enseñó, y me gustó mucho. Desde entonces he hecho un par de panes, con esta técnica, y aunque algunos panes eran bastante húmedos, los amasé bastante fácilmente.


Goiko argazkian ikusi dezakezuen ogia ikastaroan hasi eta etxean amaitu nuena da. Kriston goxoa atera zen eta mamia perfektua zuen. Ama orea, gari irin zuria, ura eta gatza besterik ez zituen, eta ez zuen gehiago behar. Ikastaroan nahastu eta oratu genuen, eta ondoren hurrengo goizean (hozgailuan gorden nuen etxera iristean), forma eman nion, bannetoian sartu, eta hortik 3 ordutara labean egin nuen. Itxura ona duela?

Ikastarora joan zen jendea ere oso jatorra zen. 15 bat elkartu ginen, eta nabaritzen zen batzuek oso esku ona zutela orearekin!! jejeje. Juantxo ere bertan ezagutu nuen. Hainbeste denbora internetetik hizketan eta azkenean ikastaroan ezagutu ginen! Oso tipo jatorra, Ibani laguntzera bakarrik joan zela esatearekin... dena esana dago. Ets Ibanez ze esan, tipo mundiala. Oso ondo azaltzen du dena, notatzen da gaia pila bat gustatzen zaiola, eta oso oso jatorra. Kriston pazientzia zuen gu guztiokin! jeje. Ibanek esan zuenez 3 turno egon ziren, 3 ikastaro beraz, kriston exitoa izan zuen ikastaroak. Ea horrela berriz hemendik gertu beste ikastaro bat egitera animatzen den!jejeje

El pan que véis en la foto de arriba es el que empecé en el curso y terminé en casa. Quedó muy rico, y tenía la miga perfecta. Sólo llevaba masa madre, harina blanca de trigo, agua y sal, y no necesitaba nada más. Lo mezclamos y amasamos en el curso, y a la mañana siguiente (lo guardé en el frigorífico) le dí forma, lo metí en el banneton y lo horneé a las 3 horas. ¿A qué tiene buena pinta?

La gente que fue al curso era muy maja. Nos juntamos unos 15, ¡¡y se notaba que algunos tenían muy buena mano con la masa!! jejeje. Conocí a Juantxo allí. Tanto tiempo hablando por internet, ¡y por fin le conocí en el curso! Un tío muy majo, con deciros que fue sólo para ayudarle a Iban... queda todo dicho. Y qué decir de Iban, un tio genial. Lo explica muy bien todo, se nota que el tema le encanta, y es muy muy majo. ¡Cuanta paciencia tenía con nosotros! jeje. Por lo que dijo Iban, hubo 3 turnos, 3 cursos, por lo que tuvo muchísimo éxito. ¡A ver si así se anima a hacer algún otro curso por aquí! jeje



Ikastaroaren hurrengo astean nire ama ore berriarekin bi ogia hauek egin nituen. Bata gari irin zuri eta espelta integral pixkatekin, eta bestea gari irin zuri, zekale integral, intxaur eta mahats-paxekin. Oso goxoak geratu ziren biak, baina nik uste ez nuela nahiko pazientzia izan, eta gutxi igo ziren. Hala ere, oso goxoak geratu ziren, eta egun gutxi iraun zuten.

La semana siguiente del curso hice estos dos panes con mi nueva masa madre. Uno con harina blanca de trigo y un poco de espelta integral, y el otro con harina blanca de trigo, harina integral de centeno, pasas y nueces. Los dos quedaron muy ricos, pero yo creo que no tuve suficiente paciencia, y subieron poco. Aún así, quedaron muy ricos, y duraron pocos días.

2009/11/02

SENSLAC eta MINUS L / SENSLAC y MINUS L


Aspaldi ez dudala ezer idatzi, baina nire eskusak ditut, jejeje. Hasteko arazo teknikoak izan ditut eta ezin nituen argazkiak ordenagailura igo. Konpondu dut, eta igo ditut dagoeneko. Gainera, denbora gutxirekin eta nahiko nekatua ibili naiz. Ba dakit Iban-en ikastaroari buruz hitz egingo nizuela agindu nuela, eta horrela egingo dut, baina hurrengo post-ean. Argazkien arazoagatik utzita nuen beste gauza bati buruz hitz egin nahi dizuet gaur.

Duela gutxi esan nizuen moduan, SENSLAC-ekoek laktosa gabeko produktuen online denda bat irekiko dute laster. Ba mezularitza enpresa eta produktuak hotzean bidaltzeko sistema probatu nahi zutenez, MINUS L produktu batzuk bidali zizkidaten. MILESKER!!!! Gaur azaltzen dizkizuet bidali dizkidaten produktu guzti horiek.

Hace tiempo que no escribía nada, pero tengo mis escusas, jejeje. Para empezar he tenido problemas técnicos y no podía subir las fotos al ordenador. Lo he arreglado, y ya los he subido. Además, he andado con poco tiempo y bastante cansada. Ya sé que os prometí que os hablaría del curso de pan de Iban, y así lo haré, pero en el siguiente post. Hoy os quiero hablar de otro tema que tenía dejado por el problema de las fotos.

Tal y como os dije hace poco, los de SENSLAC van a abrir pronto una tienda online de productos sin lactosa. Pues querían probar el envío de productos en frío y la empresa de mensajería, y me han mandado unos productos de MINUS L. ¡¡¡¡MUCHAS GRACIAS!!!! Hoy os enseño todos esos productos que me han enviado.

Produktuen lista: / Lista de productos:
  • Esnea / Leche
  • Esnegain harrotua / Nata montada
  • Mozzarella gazta "arrautzean" / "Huevo" de queso mozzarella
  • Camembert gazta / Queso camembert
  • Emmental gazta arraspatua / Queso emmental rallado
  • Zabaltzeko gazta / Queso de untar
  • "Trantxete" moduko gazta / Queso tipo "tranchete"
  • Xerratako 3 gazta desberdin / 3 tipos de queso en lonchas

MINUS L enpresa alemaniarrak, laktosa gabeko esnekiak egiten ditu, Kaikuk hemen egiten duen moduan. Hori bai, kriston produktu gama handia dute. Irudian ikusten dituzuenak, SENSLAC-ekoek bidali dizkidatenak dira, baina beste batzuk ere badituzte, beren Web orrian ikus dezakezuenez. Bidali dizkidaten produktuak probatzen noan heinean, kontatuko dizuet zer iruditu zaizkidan (uste dut guztiak gustatuko zaizkidala!). Eta badakizue, SENSLAC denda birtuala irekitzen denean (laster da irekitzekoa, abixatuko dizuet), badakizue non erosi produktu hauek! Gainera, nik aspalditik nuen MINUS L marka fitxatua, baina hemen trantxete moduko gazta bakarrik topa daiteke "El corte inglesen", beraz, beste produktuak nahi badituzue nik dakidala SENSLACen bakarrik eros ditzakezue.

Ezin duzue imajinatu ze emozionatua sentitu nintzen bidali zidaten kaxa irekitzerakoan. Agian tontakeria bat irudituko zaizue, eta ez dezue ulertuko, baina 2 urte neramatzan produktu horietako batzuk (mozzarella, esnegaina...) probatu gabe, eta uste nuen nere bizitzan berriz inoiz ezingo nituela jan, laktosari intolerantzia diodalako. Eta begien aurrean izaterakoan... Imajinatu dezakezue. Eta ezin dut post-a amaitu SENSLAC-ekoi mila aldiz MILESKER esan gabe!!

La empresa alemana MINUS L, hace lácteos sin lactosa, tal y como hace Kaiku aquí. Eso sí, tienen una gama de productos increíblemente grande. Los que veis en la foto, son los que me han enviado los de SENSLAC, pero tienen más productos, como podéis ver en su página web. A medida que vaya probando los productos que me han enviado, iré contandoos que me han parecido (¡creo que me van a gustar todos!). Y ya sabéis, en cuando abran la tienda online de SENSLAC (van a abrirla pronto, ya os avisaré), ¡ya sabéis dónde comprar estos productos! Además, yo tenía fichada la marca MINUS L desde hacía tiempo, pero aquí sólo se pueden comprar los tranchetes en "El corte inglés", por lo que si queréis el resto de productos, que yo sepa sólo los podéis encontrar en la tienda de SENSLAC.

No os podéis imaginar lo emocionada que me sentí al abrir la caja que me enviaron. Os puede parecer una tontería y quizá no lo entendáis, pero llevaba 2 años sin probar muchos de estos productos (mozzarella, nata...) y ya pensaba que nunca más podría comerlos en mi vida, por la intolerancia a la lactosa. Y tenerlos delante de los ojos... Os lo podéis imaginar. ¡¡Y no puedo terminar este post sin decir mil veces GRACIAS a los de SENSLAC!!