2009/08/31

Galdeketa / Encuesta

Gaur, zuen laguntza eskatzeko idazten dizuet. Proiektu berri batean sartua nabil, eta laktosari intolerantzia duzuon laguntza behar dut. Horretarako, behean ikusten duzuen galdeketa txiki hori prestatu dut, eta zuek erantzutea gustatuko litzaidake. Nik uste oso garrantzitsua dela intolerantzia dugunon iritzia eta esperientzia ezagutzea, izan ere, gu gara gaiari buruz gehien dakigunak. Batez ere, oso informazio gutxi dagoelako gaiaren inguruan. Beraz, galdeketa erantzungo bazenute eskertuko nuke. Nahi baduzue iruzkin moduan utzi erantzunak, edo nahiago baduzue, korreo bat bidali nire posta helbidera: behiala[@]gmaila[.]com. Mila esker zuen laguntzarengatik aldez aurretik.

  • Noiztik diozu laktosari intolerantzia?
  • Nola jakin zenuen intolerantzia zenuela?
  • Nola daramazu gaur egun? Zertan galerazten, zailtzen... dizu bizitza "arrunta" egitea?
  • Ze gomendio egingo zenioke intolerantzia duela jakin berri duen pertsona bati?
  • Zer eskertuko zenuke gizarte/agintarien aldetik?
  • Esnearen ze ordezko erabiltzen dituzu? (soja, arroz, olo esneak, esnegain begetalak, laktosa gabeko esnekiak...)
  • Gaiari buruz beste gauza interesgarririk komentatu nahi al duzu?

Hoy os escribo para pediros vuestra ayuda. Estoy metida en un nuevo proyecto, y necesito ayuda de los que tengaís intolerancia a la lactosa. Para eso, he preparado el cuestionario que veis abajo, y me gustaría que lo respondierais. Yo creo que es muy importante conocer la opinión y experiencias de los que tenemos intolerancia a la lactosa, porque somos nosotros quienes más sabemos sobre el tema. Sobre todo porque hay muy poca información sobre el tema. Por eso, agradecería que resondierais al cuestionario. Si quereis, podeis dejar las respuestas como comentario, o mandarme un correo a mi dirección de correo: behiala[@]gmail[.]com. Muchas gracias de antemano por vuestra ayuda.

  • ¿Desde cuando tienes intolerancia a la lactosa?
  • ¿Cómo supiste que eras intolerante?
  • ¿Qué tal lo llevas hoy en día? ¿En que te limita, dificulta... hacer vida "normal"?
  • ¿Qué le recomendarías a alguien que acaba de saber que es intolerante?
  • ¿Qué agradecerías por parte de la sociedad/autoridades?
  • ¿Qué sustitutos de la leche utilizas? (leche de soja, arroz, avena... nata vegetal, lácteos sin lactosa...)
  • ¿Quieres añadir alguna otra cosa interesante sobre el tema?

2009/08/28

Kaikuren produktu berriak / Los nuevos productos de Kaiku


Aurreko astean kriston poza hartu nuen 2 aldiz! Egun batean supermerkatu batera joan, eta kaikuren laktosa gabeko edateko marrubizko yogurtak topatu nituen! Baina gainera, hurrengo egunean, beste supermerkatu batean, kaikuren laktosa gabeko txokolatezko irabiatuak zeuden! Ordurarte ez nituen ez bata ez bestea topatzen, eta aste berean biak topatu nituen. Biak oso goxoak zeuden! Ordundikan txokolatezko irabiatua beste bitan erosi dut, lanera eramateko oso ondo baitago. Zuek probatu al dituzue?

¡La semana pasado me llevé una gran alegría dos veces! Un día fui a un supermercado, ¡y encontré yogures de beber de fresa sin lactosa de kaiku! Pero es que además, al día siguiente, en otro supermercado, ¡encontré los batidos de chocolate sin lactosa de kaiku! Hasta entonces no había encontrado ninguno de los dos, y la misma semana encontré los dos. ¡Los dos están muy ricos! Desde entonces he vuelto a comprar 2 veces los batidos de chocolate, porque están muy bien para llevar al trabajo. ¿Vosotros los habeís probado?

2009/08/24

MTMko moldeko ogia / Pan de molde de MTM


Gaurko hau ez da jartzen dudan moldeko lehen ogia, eta egia esan, orain arte egin ditudan guztiak gustatu zaizkit. Gaurkoa, Madrid Tiene Miga blogetik hartu nuen (eta moldaketa pixka batzuk egin nizkion), Gusetek egina. Oso goxoa geratu zen, eta ama orea darama, nahiz eta legamia ere baduen hasierako "esponja" egiteko. Proba ezazue eta esango didazue.

La de hoy no es la primera vez que pongo un pan de molde, y la verdad, es que todas las que he hecho hasta ahora me han gusatdo. La de hoy la cogí (y le cambié algunas cosillas) del blog Madrid Tiene Miga y está hecho por Gusete. Quedó muy rica, y lleva masa madre, aunque también tiene levadura para hacer la primera "esponja". Lo probais y me contais.

Osagaiak (esponja): / Ingredientes (esponja):
  • 130g gari irin / 130gr de harina de trigo
  • 100ml ur / 100ml de agua
  • 10g legami / 10gr de levadura

Osagaiak ondo nahastu goilara batekin eta ondoren eskuekin. Bola itxura eman, eta ontzi bat olioz busti, bertan sartu orea eta film-arekin estali. Utzi tamaina bikoiztu arte.

Mezclad bien todos los ingredientes, primero con una cuchara y luego con las manos. Darle forma de bola, y mojad un cuenco con aceite, meted dentro la masa y tapadla con film. Dejadlo reposar hasta que doble su volumen.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 300g hazidun irin / 300gr de harina con semillas
  • 130ml laktosagabeko esne / 130ml de leche sin lactosa
  • 5g gatz / 5gr de sal
  • 30g oliba olio / 30gr de aceite de oliva
  • 20g azukre / 20gr de azúcar
  • 150g ama ore integral (gari eta zekale) / 150gr de masa madre (trigo y centeno)
  • Olo malutak (apaintzeko) / Copos de avena (para decorar)

Gatza ez beste osagai guztiak (esponja ere bai) nahastu ontzi batean. Utzi 30 minutuz. Ondoren, gatza gehitu eta orea ondo landu 10 minutuz edo. Filma-arekin estali eta utzi tamainaz handitzen 1:30-2 orduz.

Itxura luzexka eman, eta moldean sartu. Utzi beste ordubete inguru berriz hazten. Ondoren, urarekin margotu gainazala, eta olo maluta batzuk jarri. Laban zorrotz batekin gainazala pixka bat moztu eta labera sartu 220ºC-tara 10 minutuz urarekin, eta ondoren, 200ºCtara urik gabe 25 minutuz.

Mezclar todos los ingredientes (también la esponja) menos la sal en un cuenco. Dejarlo reposar 30 minutos. Después, añadir la sal y amasar bien durante unos 10 minutos. Taparlo con film y dejarlo reposar y crecer durante 1:30-2 horas.

Darle forma alargada y meterlo al molde. Dejarlo crecer otra hora más o menos. Después, pintar la superficie con agua y poner unos copos de avena. Con un cuchillo afilado, hacerle unos cortes en la superficie y hornear a 220ºC con agua durante 10 minutos, y después a 200ºC sin agua durante otros 25 minutos.

2009/08/17

Ama Orearekin eginiko tortitak / Tortitas de Masa Madre


Aurretik jarri nizuen tortitak egiteko beste errezeta bat, baina gaurko hau Ama orearekin egina dago. Madrid Tiene Miga blogeko errezeta honetan oinarritu nintzen, etxean nuen ama oreari erabilpen gehiago emateko asmoz. Oso goxoak geratu ziren txokolatez igurtzirik.

Antes también ya os puse una receta de tortitas, pero la de hoy está hecha con masa madre. Me basé en ésta receta del blog Madrid Tiene Miga, con la intención de darle más uso a la masa madre que tenía en casa. Quedaron muy ricas cubiertas de chocolate.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 100g zekale eta gari integralarena / 100gr de masa madre de trigo y centeno integral
  • 75g gari irin zuri / 75gr de harina blanca de trigo
  • 75g laktosa gabeko esne / 75gr de leche sin lactosa
  • Goilarakada 1 azukre / 1 cucharada de azúcar
  • Goilarakada 1 ekilore olio / 1 cucharada de aceite de girasol
  • Arraultz 1 / 1 huevo
  • Gatz pixkat / Una pizca de sal
  • Kanela hauts pixkat / Una pizca de canela en polvo
  • Goilarakada erdi legami kimiko / Media cucharada de levadura química

Bezperan, ama orea, irina eta esnea ondo nahastu eta horrelaxe utzi burbuilak ateratzen hasi arte (ama orea berpiztu arte). Hurrengo egunean, gainontzeko osagaiak gehitu dena ondo nahasten "grumoak" gera ez daitezen. Ordu betez utzi prestatu aurretik.

Pegatzen ez den zartagi horietako bat ondo berotu, eta olio tanta bat bota. Ondoren, ore pixkat bota zartagian eta pixka bat zabaldu. Egiten doan heinean burbuilak aterako zaizkio oreari. Burbuilaz beterik dagoenean, buelta eman eta beste aldetik egin gorritu arte. Banaka tortita guztiak egiten joan. Mermelada, txokolatea, fruta, azukrea... nahi duzuena gainetik gehitu eta jan!

La víspera, mezclad la masa madre con la harina y la leche, y dejadlo hasta que le salgan burbujas (hasta que la masa madre reviva). Al día siguiente, añadid el resto de los ingredientes y mezcladlo todo bien para que no queden grumos. Dejadlo reposar durante una hora.

Calentad bien una sartén de esas que no se pegan, y ponedle una gota de aceite. Después, añadid un poco de masa y extendedla. A medida que se vaya haciendo, le irán saliendo burbujas a la masa. Cuando esté llena de burbujas, dadle la buelta y hacedlo hasta que se dore por el otro lado. Id haciendo todas las tortitas de una en una. Ponedle mermelada, chocolate, fruta, azúcar... lo que querais, y ¡a comer!

2009/08/11

Gazpatxoa / Gazpacho


Astea errezeta fresko batekin hasi nahi dut, udararako oso aproposa. Orain gainera, tomateen garaia da, eta behingoz prezioz pixkat jeitsi dira, beraz, oso garai ona da gazpatxoa egiteko. Adarreko-tomatea edo txermen-tomatea erabiltzea gomendatzen dizuet, eta piper gorria erabili ordez, berdea ere erabil dezakezue. Hala ere, badakizue osagaiak bakoitzaren gustura doazela: jende askok ogia mamia gehitzen dio (neri ez zait gustatzen, gainera, gazpatxoa likido xamarra egotea nahiago dut, erraz edateko, baina askok lodiagoa nahiago dute goilararekin jateko), baratzuri gehiago edo gutxiago gehitu, askoei ez zaie pepinoa gustatzen... Badakizue, bakoitzak aukera ditzala gehien gustatzen zaizkion osagaiak!

Quiero empezar la semana con una receta fresquita, muy adecuada para el verano. Ahora, además, es la época del tomate, y por fin han bajado un poco de precio, por lo que es muy buena época para hacer gazpacho. Os recomiendo que utiliceis tomate de rama o de pera, y en vez de usar pimientos rojos, podeis usar verdes. Aún así, ya sabeis que los ingredientes van al gusto de cada uno: mucha gente le pone miga de pan (a mí no me gusta, además, prefiero que el gazpacho esté bastante líquido, para beberlo fácil, pero muchos lo prefieren gorditos para comer con cuchara), añadid más o menos ajo, a muchos no les gusta el pepino... Ya sabeís, ¡que cada uno elija los ingredientes que prefiera!

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 1kg tomate / 1kgr de tomate
  • 3 pikilo piper gorri / 3 pimientos del piquillo rojos
  • 1/4 tipula / 1/4 de cebolla
  • Baratzuri txiki 1 / 1 diente pequeño de ajo
  • Pepino zati txiki 1 / 1 trozo pequeño de pepino
  • Gatza, ozpina, oliba olioa / Sal, vinagre, aceite de oliva
  • Ur basokada erdi / 1/2 vaso de agua

Barazki guztiak ontzi batean jarri eta ondo trituratu batidorarekin, guztiz txikitua egon arte. Ondoren, ondo iragazi azal eta tomate hazi guztiak kentzeko. Gatza, ozpina eta olioa gehitu entsalada bat izango balitz bezala, eta ura nahi adina (lodiagoa edo likidoagoa gera dadin). Berriz ondo irabiatu eta hozgailuan gorde jan arte.

Poned todos los ingredientes en una fuente y trituradlas bien con la batidora, hasta que estén bien trituradas. Después, colar bien para quitarle todas las pieles y las pepitas del tomate. Añadid sal, vinagre y aceite como si fuera una ensalada, y el agua que queraís (para que quede más o menos líquido). Volved a mezclarlo bien y guardadlo en el frigorífico hasta comerlo.

2009/08/06

Albaka olioa / Aceite de albahaca

hemc 35 - conservas caseras

Gaur da HEMC-en parte hartzen dudan lehen aldia, nahiz eta askotan parte hartu nahi izan dudan, baina azkenean beti pasa izan zait data... ze desastre naizen! Hilabete honetan "etxean eginiko kontserbak" bidali behar dira, eta nik albaka olioaren errezeta bidaltzea erabaki dut.

Badakizuenez, albaka landarea dut etxean eta asko gustatzen zait albakak tomate entsaladari ematen dioen zaporea. Horregatik, pena asko ematen zidan neguan albaka landarerik ez izateak eta albaka olio bat egitea erabaki nuen. Honela, albakaren zapore asko duen oliba olioa dut etxean, eta neguan ere entsaladak olio horrekin bustitzearekin albakaren zaporea lortzen dut nire entsaladetan. Hori bai, olio honek oso zapore intentsoa du, eta nik normalean oliba olio normalarekin konbinatzen dut fuerteegia gera ez dadin. Beste usain belar batzuekin ere olioak egin daitezke, nire aitak esaterako, baratzuri eta ezkaiarekin prestatzen du.

Hoy el la primera vez que participo en el HEMC", aunque muchas veces he querido participar, pero al final siempre se me ha pasado la fecha... ¡que desastre soy! Este mes hay que mandar "conservas caseras", y yo he decidido enviar la receta de aceite de albahaca.

Como ya sabeis, tengo una planta de albahaca en casa y me gsuta mucho el sabor que le da la albahaca a la ensalada de tomate. Por eso, me daba mucha pena no tener albahaca en invierno y decidí hacer un aceite de albahaca. Así, tengo en casa un aceite de oliva que tiene mucho sabor a albahaca, y aliñando con este aceite las ensaladas en invierno, consigo ensaladas con sabor a albahaca. Eso sí, este aceite tiene un sabor muy intenso, y yo normalmente lo suelo combinar con aceite de oliva normal, para que no quede demasiado fuerte. Se pueden hacer aceite con otras plantas aromáticas también, mi padre, por ejemplo, suele prepararlo con ajo y tomillo.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • Oliba olioa / Aceite de oliva
  • Albaka hostoak / Hojas de albahaca

Oso oso erraza da: albaka hostoak urarekin garbitu eta ondo lehortu. Laban batekin txiki-txiki egin, eta botilatxo batean sartu. Ondoren, oliba olioa gehitu botilatxora. Tapa jarri botilari eta gora eta behera mugituz nahastu. Erabili aurretik egun batzuk utzi, olioa zaporea hartzen joan dadin. Noizean behinka bueltatxo batzuk eman nahasteko (albaka behekaldean geratzen da eta).

Es muy muy fácil: Lavad las hojas de albahaca con agua y secadlas bien. Picad las hojas muy pequeñas con un cuchillo, y metedlas en una botellita. Después, añadid aceite de oliva a la botella. Ponedle la tapa a la botella, y movedlo arriba y abajo para que se mezcle. Antes de usarlo, dejadlo unos días para que el aceite vaya cogiendo sabor. De vez en cuando movedlo un poco para que se mezcle (la albahaca se queda en el fondo).

2009/08/03

Koko, intxaur eta txokolatezko izozkia / Helado de coco, nueces y chocolate


Azkenaldian alper xamarra ibili naiz, eta aspaldi ez dut errezetarik igo... Baina gaur izozki goxo bat dakarkit abuztua fresko-fresko hasteko! Asteburuan Bilbon egon naiz, eta bertan Nafarroa kalean dagoen izozki denda batean egon nintzen, eta arroz esnez eginiko izozkiak zeuden! Laktosa gabeak (eta gluten gabeak ere baziren). Bi izozki zeuden: txokolatezkoa eta cookies. Nik azken hau jan nuen eta ezin dezue pentsa zenbat disfrutatu nuen: bi urte izozki denda bateko izozkirik jan gabe!! Benetan oso goxoa, eta eskertzekoa da laktosa gabeko produktuak dendetan topatzea.

Últimamente he andado bastante vaga, y hacía bastante que no subía ninguna receta... Pero hoy traigo un rico helado ¡para empezar agosto fresquito! El fin de semana he estado en Bilbao, y estuve en una heladería de la calle Nafarroa, y ¡había helados hechos con leche de arroz! Sin lactosa (y además también eran sin gluten). Había dos helados: de chocolate y de cookies. Yo comí de este último, y no podeís imaginaros cuanto lo disfruté: ¡¡dos años sin comer helados de heladería!! Realmente muy rico, y además se agradece encontrar productos sin lactosa en las tiendas.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 400ml koko esne / 400ml de leche de coco
  • 250g soja esnegain / 250gr de nata de soja
  • 50g koko arraspatu / 50gr de coco rallado
  • 2 arraultz + gorringo 1 / 2 huevos + 1 yema
  • 100g azukre / 100gr de azúcar
  • Intxaurrak / Nueces
  • Txokolate beltz zatiak / Trocitos de chocolate negro
  • 2 tanta bainila esentzia / 2 gotas de esencia de vainilla

Koko esnea eta soja esnegaina nahastu eta egosten jarri su baxuan ia irakiten egon arte. Hozten utzi.

Ondoren, azukrea arraultzekin nahastu eta ondo irabiatu zuritu arte. Koko arraspatua, bainila eta epelduriko koko-esne eta soja esnegaina gehitu eta dena ondo nahastu.

"Baño marian" jarri dena eta su baxuan jarri pixkat loditu arte. Ondoren, ondo hozten utzi (hozgailuan sartu ordu batzuk, guztiz hotza egon dadin). Txokolate eta intxaur zatitxoak gehitu eta izozkiak egiteko makinan sartu izoztua egon arte.

Mezclad la leche de coco con la nata de soja, y ponedlo a cocer a fuego suave hasta que casi hierva. Dejadlo enfriar.

Después, batid el azúcar con los huevos hasta que blanqueen. Añadid el coco rallado, la vainilla y la leche de coco con nata de soja templada, y mezcladlo todo bien.

Ponedlo todo al "baño maría" a fuego suave, hasta que espese un poco. Después, dejadlo que enfríe bien (guardadlo en la nevera unas horas, para que se enfríe del todo). Añadidle trocitos de chocolate y nueces y ponedlo en la máquina de hacer helados hasta que esté hecho.