2009/04/30

Moldeko ogia II / Pan de Molde II


Duela ez asko Idurrek pasa zidan moldeko ogia egiteko errezeta jarri nizuen, eta errezeta hori askotan errepikatu dut ordundikan. Oso goxoa geratzen da, erraza da egiten, eta horrela ez dut moldeko ogia dendan erosi behar. Gaur, web-gune honetan topaturiko beste errezeta bat jarri nahi dizuet.

Yogurt-a eraman ordez, esnea darama (nik laktosa gabea jarri nion, noski) eta nahiz eta errezetan irin arrunta jarri, nik espelta irin pixkat ere jarri nion. Hasiera batean gaizki aterako zen beldurra nuen, ez bait zitzaidan asko igo orea. Baina gero labean gehiago igo zen, eta egia esan goxoa geratu zen. Gainetik olo maluta batzuk jarri nizkion, eta asko gustatu zitzaidan hau. Olo malutak oso goxoak geratzen dira labean egin ondoren. Espero zuen gustoko izatea errezeta hau.

No hace mucho os puse la receta para hacer pan de molde que me paso Idurre, y desde entonces he repetido muchas veces esa receta. Queda muy rico, es fácil de hacer, y así no tengo que comprar pan de molde en la tienda. Hoy os quiero poner otra receta para hacer pan de molde que encontre en ésta página web.

En vez de yogur, lleva leche (yo le puse sin lactosa, claro) y aunque en la receta pone harina normal, yo le puse un poco de harina de espelta. Al principio tenía miedo de que saliera mal, porque la masa no me subio mucho. Pero luego en el horno subio, y la verdad es que quedó rico. Le puse copos de avena por encima, y me gustó mucho esto. Los copos de avena quedan muy ricos después de hacerlos al horno. Espero que os guste esta receta.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 150g gari irin (indarraduna) / 150gr de harina de trigo (de fuerza)
  • 100g espelta irin / 100gr de harina de espelta
  • 100ml laktosa gabeko esne / 100ml de leche sin lactosa
  • Arraultz bat / Un huevo
  • 75g urturiko margarina / 75gr de margarina derretida
  • Legami sobre bat / Un sobre de levadura
  • 1 goilarakada azukre / 1 cucharada de azúcar
  • Gatz pixkat / Una pizca de sal
  • Olo malutak / Copos de avena

Esnea pixka bat berotu epeldu arte. Bertan legamia disolbatu. Arraultza irabiatu eta esneari gehitu, margarinarekin batera. Ondoren, irinak, gatza eta azukrea gehitu eta dena oso ondo nahastu. Mahaira atera, eta orea oso ondo landu eskuekin 10-15 minutuz. Ontzi bat olioz busti, eta bertan orea sartu. Film-arekin ondo estali ontzia, eta leku epelean utzi ordubete inguru bere tamaina bikoiztu arte.

Orea pixka bat landu berriz (soberan duen airea kentzeko) eta molde baten barruan jarri, aurrez bertan labeko papera jarriz (moldean ez itsasteko). Berriz film-arekin tapatu eta beste ordubete utzi berriz handitu dadin.

Labea 180ºC-tara berotu. Orea urarekin busti gainetik, laban zorrotz batekin gainazala pixka bat moztu eta olo malutak sakabanatu goikaldetik. Labean ura duen ontzi bat sartu lurrina sortu dadin eta orea labera sartu. 15 minutuz egin, ura duen ontzia labetik atera, eta ogiari buelta erdi eman (bi aldeetatik ondo egiteko). Beste 15 minutu inguru eduki ogia labean (goikaldetik gorritu arte). Labetik atera, eta ogia moldetik atera eta rejila baten gainean jarri hozten (azpikaldea hezea gera ez dadin). Jan aurretik guztiz hoztu arte itxaron.

Calentar un poco la leche hasta templarla. Disolver en ella la levadura. Batir el huevo y añadir a la leche, junto con la margarina. Después, añadir las harinas, la sal y el azúcar y mezclar todo bien. Sacar encima de la mesa y amasar bien con las manos durante 10-15 minutos. Pringar un cuenco con aceite y meter en el la masa. Tapar bien el cuenco con film, y dejar en un sitio templado durante una hora más o menos hasta que doble su volumen.

Volver a amasar un poco la masa (para quitarle el aire sobrante) y meter dentro de un molde, cubierto con papel de horno (para que no se pegue al molde). Volver a cubrir con film y dejar otra hora para que vuelva a crecer.

Calentar el horno a 180ºC. Mojar un poco la masa con agua, hacer un corte con un cuchillo afilado y repartir copos de avena por arriba. Meter un cuenco con agua al horno para que haya vapor, y meter la masa al horno. Hornear durante 15 minutos, sacar el cuenco con agua, y darle la vuelta al pan (para que se haga bien por los 2 lados). Hornear otros 15 minutos (hasta que se dore por arriba). Sacar del horno, sacar el pan del molde y poner a enfriar en una rejilla (para que no quede húmedo por abajo). Antes de comer, esperar que se enfríe del todo.

2009/04/28

Txokolate, intxaur eta malutezko gailetak / Galletas de chocolate, nueces y copos


Nork ditu gustoko txokolatezko gailetak? Banekien nik...hauek intxaurrak eta malutak gustoko dituztenentzat dira bereziki, ez gurin tipokoak gustoko dituztenentzat. Telebistan "famili osorako filma" iragartzen diguten moduan, guk "ezingo duzu bakarra jan" hori iragartzen dizuegu gaur.

¿A quién le gustan las galletas de chocolate? Lo sabia, estas son especialmente ricas para el que le gusten las nueces o los copos, no las blanditas de tipo mantequilla. Al igual que en las televisión nos anuncian "una pelicula para toda la famila", nosotros podríamos anunciar aquello de "no podrás comerte sólo una".

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 125g irin / 125gr de harina
  • 150g maluta (olo, gari...) / 150gr de copos (avena, trigo...)
  • 125g urturiko margarina / 125gr de margarina derretida
  • 4 intxaur txikitu / 4 nueces troceadas
  • Esnerik gabeko txokolate (laktosa gabea) zatiak / Trozos de chocolate negro (sin lactosa)
  • 2 goilara esne begetal edo laktosa gabea / 2 cucharadas de leche vegetal o sin lactosa
  • 100g azukre / 100gr de azúcar
  • 1'5 goilaratxo legami kimiko / 1'5 cucharaditas de levadura química

Hasteko, aurrez urturiko margarina, esne eta azukrearekin nahastu. Ondoren irina eta legamia gehituko dizkiegu eta oso lodi geratuko den ore bat lortuko dugu. Azkenik, malutak, txokolatea eta intxaurrak gehituko dizkiogu. Ondo!

Gailetak labeko paperaren gainean egiten dira, eta nire ustez, goilaratxo batekin tontortxoak osatu behar dira. Nahiz eta hazi edo zabaldu egingo direla pentsa dezakegun, hori ez da pasako. 170ºC-tara egin labean 15 minutuz, eta ondoren hozten utzi, eta gogortu egingo direla ikusiko duzue. Ikusiko duzue nola festa dagoeneko prest dagoen.

Lo primero para empezar mezclaremos anteriormente derretida, la margarina con la leche y el azúcar. Añadiremos después la harina, la levadura y haremos masa que quedará muy gorda, por cierto. Finalmente añadiremos los copos, el chocolate y las nueces. ¡Bien!

Las galletas se hacen encima del papel de horno, a mi modo de ver, poniendo montoncitos con una cuchara. Al contrario de lo que podríamos pensar no crecerán casi y no se desparramarán. Hornearemos a 170ºC durante 15 minutos y luego se dejan enfriar y se endurecen. Veis que el gran festín ya está organizado.

2009/04/27

Izokinez beteriko piper-beteak / Pimientos rellenos de salmón

Aurrekoan zuei aurkezturiko bexamel beganoaren beste erabilpen bat erakutsi nahi dizuet gaurkoan. Gure etxean oso gustoko ditugu piper-beteak, eta normalean etxeko soberakinak aprobetxatzeko erabiltzen ditugu. Gaurkoan izokinez bete ditut, baina haragiz, bakailuz... bete daitezke. Nik esango nuke kroketa batzuei jartzen diozuten gauza berdinez bete daitezkeela piperrak ere. Hori beti gertatzen den moduan, bakoitzaren gustuen arabera izan behar da.

Hoy os quiero enseñar otro uso de la bechamel vegana que os presenté el otro día. En mi casa nos gustan mucho los pimientos rellenos, y normalmente los solemos utilizar para aprovechar las sobras que tenemos. Hoy los he rellenado de salmón, pero se pueden rellenar de carne, bacalao... Yo diría que se pueden rellenar de cualquier cosa con la que hagais croquetas. Eso como siempre, tiene que ser al gusto de cada uno.

Osagaiak: / Ingredientes:

Izokinari ezamihilu eta gatz pixkat jarri eta planchan edo egosia egin, baina gehiegi ez egin, lehortu ez dadin. Bestalde, azaldu nizuen moduan, bexamel beganoa prestatu ezazue. Izokina egina dagoenean, azala eta hezur guztiak kendu (kontuz ibili hezurrik gera ez dadin). Ondoren, behatzekin txikitu. Bexamela eta izokina nahastu potolo xamar gera dadin. Ondoren, goilaratxo batekin edo manga pastelera erabiliz (neri sistema hau gehiago gustatzen, zait: manga pasteleran betegarria sartu, eta honekin piperrak bete) piperrak betetzen joan banaka. Piper beteak ontzi batean jartzen joan. Puskaturik zeuden piperrekin edo soberan geratu direnekin saltsa prestatuko dugu. Horretarako, piper horiek eta tomate-saltsa pixka bat nahastu eta ondo txikitu batidorarekin, saltsa fin bat geratu arte. Saltsa hori piperren gainetik bota, estali arte. Horrelaxe hozgailuan (edo izozgailuaren ere) gorde daitezke jan nahi ditugun egunerarte. Egun horretan, labean egin 200ºC-tara 20 minutu inguru (guztiz beroak daudela ikusi arte).

Ponerle un poco de eneldo y de sal al salmón y hacerlo a la plancha o cocido, pero no demasiado, para que no se seque. Por otro lado, preparar la bechamel vegana, como ya he explicado. Cuando el salmón esté hecho, quitarle la piel y las espinas (tened cuidado de que no quede ninguna espina). Después, desmenuzad con los dedos el salmón. Mezclad el salmón y la bechamel para que quede gordito. Después, con una cucharilla o la manga pastelera (yo prefiero este sistema: rellenar la manga pastelera con el relleno, y con la manga los pimientos) rellenad los pimientos de uno en uno. Id dejando los pimientos rellenos en una fuente. La salsa se prepara con los pimientos que se han roto o han sobrado. Para ello, mezclad un poco de salsa de tomate y esos pimientos, y triturad bien con la batidora, hasta que quede una salsa fina. Usad esta salsa para cubrir los piemientos rellenos. Se pueden guardar así mismo en el frigorífico (o congelador) hasta el día que los queramos comer. Ese día, horneadlos a 200ºC unos 20 minutos (hasta que estén bien calientes).

2009/04/24

Ahabi gorri eta gojiko baiadun muffinak / Muffins con arándanos rojos y bayas de goji


Etxean ahabi gorri batzuk nituen, eta beraiekin muffins batzuk egiteko gogoa sartu zitzaidan. Ideia bila nebilela, Pan y Varios blogean ahabi gorriak zituen muffinen errezeta topatu nuen, beraz, justo bila nebilena! Errezeta hori pixka bat moldatu (eta deslaktosatu) eta prestatu egin nuen. Hementxe duzue nik erabilitako errezeta.

Tenía unos arándanos rojos en casa, y me entraron ganas de hacer unos muffins con ellos. Buscando ideas, encontré una receta de muffins con arándanos rojos en el blog Pan y Varios. ¡Justo lo que buscaba! Cambié un poco esa receta (y la deslactose) y la preparé. Aquí teneis la receta que yo utilicé.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 1 taza espelta irin / 1 tazas de harina de espelta
  • 0'5 taza gari irin / 0'5 tazas de harina de trigo
  • 0'5 taza maluta (olo, gari, arto...) / 0'5 tazas de copos (avena, trigo, maiz...)
  • 0'25 taza olo hauts esne / 0'25 tazas de leche de avena en polvo
  • 0'66 taza azukre / 0'66 tazas de azúcar
  • 2 goilaratxo legami kimiko / 2 cucharaditas de levadura química
  • Gatz pixkat / Una pizca de sal
  • 0'5 taza ahabi gorri / 0'5 tazas de arándanos rojos
  • 0'25 taza gojiko baia / 0'25 tazas de bayas de goji
  • 0'5 taza intxaur txikitu / 0'5 tazas de nueces picadas
  • 0'75 taza laktosa gabeko esne / 0'75 tazas de leche sin lactosa
  • Laranja azal railatu pixkat / Un poco de ralladura de piel de naranja

Osagai lehor guztiak ontzi batean jarri, eta ondo nahastu. Beste ontzi batean, osagai likidoak jarri, eta ondo irabiatu. Ondoren, osagai likidoak lehorretara gehitu, eta nahastu, baina ezta ere gehiegi. Muffinak egiteko moldeetan jarri nahasketa (ez bete guztiz, igo egingo baitira) eta labera sartu 180ºC-tara 15-20 minutu inguruz. Hozten utzi rejila baten gainean.

Poner todos los ingredientes secos en un bol, y mezclarlos bien. En otro bol, poner los ingredientes líquidos, y batirlos bien. Después, añadir los líquidos a los secos, y mezclar, pero no demasiado. Meter la mezcla en moldes para muffins (no los lleneis del todo, porque subirán) y hornear a 180ºC durante 15-20 minutos. Dejar enfriar sobre una rejilla.

2009/04/22

Barazki-kroketak / Croquetas vegetales


Duela gutxi bexamel beganoaren errezeta jarri nizuen. Gaurko errezetak bexamel hori du oinarri. Nik errezetan jartzen dituen barazkiak erabili nituen, baina horiexek nituelako etxean. Zuek zuen gustoko barazkiekin prestatu itzazue. Kroketa hauek, betiko kroketak baino arinagoak dira, izan ere, bexamel oso gutxi daramate (osagaiak eusteko adina) eta gainera oso olio gutxirekin frejitzeko aukera ematen dute, beraz, ez dute hainbesteko gantza hartzen. Eta garrantzitsuena: benetan goxoak geratzen dira!

Hace poco os puse la receta de bechamel vegana. La receta de hoy usa esa bechamel como base. Yo usé las verduras que pone en la receta, pero porque eran esas las que tenía en casa. Vosotros usar las verduras que os gusten. Estas croquetas son más ligeras que las croquetas que siempre, porque llevan muy poca bechamel (la necesaria para unir los ingredientes) y se pueden freir en muy poco aceite, por lo que chupan menos grasa. Y lo más importante: ¡están realmente muy ricas!

Osagaiak: / Ingredientes:
  • Bexamel beganoa / Bechamel vegana
  • Tipula / Cebolla
  • Alberjinia / Berenjena
  • Azenarioak / Zanahorias
  • Champis / Txanpiak
  • Ogi birrindua / Pan rallado
  • Sesamo haziak / Semillas de sésamo

Barazki guztiak kubotxo txikitan moztu behar dira, ahal izanez gero tamaina berekoak. Ondoren, barazki guztiak olio tanta bat duen zartagi batean potxatu behar dira gatz pixkatekin. Horretarako, lehenik tipula egiten hasi, ondoren, azenarioak, gehitu, ondoren alberjinia eta azkenik txanpiak. Barazki guztiak ondo eginak daudenean sua itzaldu. Barazkiak hozten direnean, bexamela gehitu barazkiak elkarturik geratzeko. Ez da bexamel asko jarri behar, denarekin masa bat osatzeko aina bakarrik.

Ondoren, plater batean sesamo haziak eta ogi birrindua nahastu erdi eta erdi. Goilara pare batekin kroketa itxura eman barazki oreari, eta ogi birrindu eta sesamoz estali. Frijitzerako orduan, oso olio gutxi jarri behar da zartagian, ia-ia plantxan egiteko moduan. Bueltak ematen joan alde guztitik eginak egon arte, eta sukaldeko papera duen plater batera atera soberan dagoen olioa kentzeko.

Hay que cortar todas las verduras en cubitos pequeños, si se puede, todos del mismo tamaño. Después, hay que pochar las verduras en una sartén con una gota de aceite y un poco de sal. Para eso, empezar con la cebolla, después, las zanahorias, después la berenjena y por último, los champis. Cuando todas las verduras estén bien hechas, apagar el fuego. Cuando se enfríen, añadir la bechamel para que las verduars queden unidas. No hay que poner mucha bechamel, sólo la necesaria para que se forme una masa.

Después, poner pan rallado y las semillas de sésamo en un plato, mitad y mitad. Ir dando forma de croquetas a la masa usando dos cucharas, y cubrir con el pan rallado y el sésamo. A la hora de freir, poner muy poco aceite en la sartén, casi casi como para hacerlos a la plancha. Ir dándoles vueltas hasta que estén hechos por todas partes, y sacar a un plato con papel de cocina, para que chupe el aceite sobrante.

2009/04/20

AEBko tortitak / Tortitas de EEUU


Lehenik eta behin, sentitzen dut aspaldi ezer idatzi ez izana, baina oporretan egon naiz, eta ia ordenagailua piztu ere ez dut egin, jejeje. Dagoeneko bukatu zaizkit oporrak, eta beraz, berriz hasiko naiz erritmo normalean.

Gaurko errezeta Aitorrek eskatua prestatu nuen aurreko egunean gosatzeko. Momentutxo batean prestatzen dira, eta gainetik nahi dezuena bota dezakezue: mermelada (nik etxean eginiko marrubi mermelada jarri nien), eztia, azukrea, txokolatea... bakoitzaren gustura. Crêpe-en antzekoak dira tortita hauek, baina potolo eta esponjoxeagoak. Egin ahala jatea gomendatzen dizuet, oraindik beroak dauden bitartean. On egin!

Para empezar, siento no haber escrito últimamente, pero he estado de vacaciones, y casi ni he encendido el ordenador, jejeje. Ya se me han terminado las vacaciones, por lo que volveré al ritmo normal otra vez.

La receta de hoy la hice porque Aitor me lo pidió el otro día para desayunar. Se preparan en un momentito, y por encima les podeis poner lo que querais: mermelada (yo les puse mermelada de fresas casera), miel, azúcar, chocolate... al gusto de cada uno. Estas tortitas son parecidas a las crêpes, pero más gorditas y esponjosas. Os recomiendo comerlas nada más hacerlas, mientras todabía estén calientes. ¡Buen provecho!

Osagaiak (2-3 perts.): / Ingredientes (2-3 pers.):
  • 1 taza irin / 1 taza de harina
  • 1 goilaratxo legami kimiko / 1 cucharadita de levadura química
  • 1'5 goilarakada azukre / 1'5 cucharadas de azúcar
  • 0'5 goilarakada gatz / 0'5 cucharadas de sal
  • Arraultz 1 / 1 huevo
  • 1 taza laktosa gabeko esne / 1 taza de leche sin lactosa
  • 1 goilarakada girasol olio / 1 cucharada de aceite de girasol

Irina tamizatu ontzi batean, grumorik izan ez dezan. Gatza, legamia eta azukrea gehitu eta nahastu. Beste ontzi batean arraultzak irabiatu eta esne eta olioarekin nahastu. Ondoren, osagai lehorrekin sumendi moduko bat osatu eta zuloan osagai bustiak jarri. Nahasten joan erditik, osagai guztiak ondo nahastuak egon arte. 30 minutu utzi.

Zartagi baten azpikaldea olio pixkatekin busti eta su ertainean jarri. Beroa dagoenean, ore pixkat bota. Burbuilak ateratzen joango zaizkio egiten doan einean. Gainazal guztitik burbuilak dituenean, buelta emateko garaia izango da. Buelta eman eta beste aldetik gorritu arte egin. Nahi dena gehitu gainetik: mermelada, azukrea, eztia...

Tamizar la harina en un bol, para que no tenga grumos. Añadir la sal, la levadura y el azúcar y mezclar. En otro bol, batir los huevos y mezclar con la leche y el aceite. Después, hacer un volcán con los ingredientes secos, y en el agujero del volcán añadir los ingredientes líquidos. Ir mezclando de la mitad para fuera, hasta que todo esté bien mezclado. Dejar 30 minutos.

Mojar un poco el fondo de una sartén con aceite y poner a fuego medio. Cuando esté caliente, hechar un poco de masa. Le irán saliendo burbujas mientra se va haciendo. Cuando tenga burbujas por toda la superficie, será el momento de darle la vuelta. Darle la vuelta y hacer hasta que se doré por el otro lado. Añadir por encima lo que se quiera: mermelada, azúcar, miel...

2009/04/08

Bexamel beganoa / Bechamel vegana

Duela gutxi esan nizuen elikadura osasuntsuko ikastaro batean hasi berri nintzela, ba gaur, ikastaro horretako lehen errezeta aurkezten dizuet: bexamel beganoa. Bexamel saltsa honek ez darama ez esnerik, ez irinik eta oso olio gutxi, beraz, betiko bexamelaren nahiko desberdina da. Hala ere, taktoz antzekoa geratzen da, eta esnerik eta ia gantzik ez daramanez, arinagoa da. Gainera, esan dizuedan moduan, ez darama ez esnerik ez esnekirik, beraz, laktosarik ez du, eta guretzat aukera on bat da.

Egin ondoren, soberan baldin baduzue, arazorik gabe izozgailuan gorde daiteke. Hori bai, izozgailutik ateratzerakoan "moztua" dagoela emango du, baina pixkat irabiatuz gero, segituan hartuko du berriz itxura normala. Gauza askotarako erabil dezakezue bexamel hau: kroketak, piper-beteak, lasaina... Nik kroketak eta piper-beteak egiteko erabili dut, eta egun hauetako batean jarriko dizkizuet errezeta hauek.

Errezetan TAHINI izeneko osagai bat jarri dizuet. Hau, sesamo haziez eginiko krema bat da. Belardendetan eros daiteke, eta adibidez hummus-are osagaietariko bat da. Batzuetan tostaturiko sesamo haziez egina egoten da, edo eta gatzarekin. Hala ere, ikastaroko irakasleak tostatu gabeko eta gatzik gabekoa erostea gomendatu zigun, bestela gaziegia geratzen delako.

Hace poco os dije que acababa de empezar en un cursillo de cocina saludable, pues hoy os traigo la primera receta de este curso: bechamel vegana. Esta salsa bechamel no lleva ni leche, ni harina y lleva muy poco aceite, por lo que es bastante diferente de la bechamel tradicional. Aún así, de tacto queda bastante parecida, y como no lleva leche ni casi grasa, es más ligera. Además, como os es dicho, no lleva ni leche ni lácteos, por lo que no tiene lactosa, y es una buena opción para nosotros.

Después de hacer, si os sobra, se puede congelar sin problema. Eso sí, al sacar del congelador, parecerá que está "cortada", pero si batis un poco, en seguida volverá a estar normal. Se puede usar para muchas cosas: croquetas, pimientos rellenos, lasaña... Yo lo he usado para hacer croquetas y pimientos rellenos, uno de estos días os pondré estas recetas.

En la receta os he puesto un ingrediente que se llama TAHINI. Esto es una crema de semillas de sésamo. Se puede comprar en herboristerías, y por ejemplo, es uno de los ingredientes del hummus. A veces lo venden de sésamo tostado o con sal. Pero la profesora del curso nos recomendó que lo compraramos sin tostar y sin sal, porque sino queda muy salado.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 100g olo-maluta / 100gr de copos de avena
  • 750ml ur / 750ml de agua
  • Oliba-olio txorrot bat / Un chorrito de aceite de oliva
  • Gatz pixkat / Una pizca de sal
  • 2 goilarakada tahini / 2 cucharadas de tahini
  • Tamari txorrot bat (soja-saltsa) / Un chorrito de tamari (salsa de soja)

Kazuela batean jarri olo-malutak, ura, gatz pixkat eta olio txorrot bat. Pixkat nahastu eta horrelaxe utzi 30 minutuz. Olo-malutak hazi eta bigundu egingo dira urarekin. Sutan jarri su ertainean, eta etengabe nahastuz (azpikaldean itsatsi egin daiteke!), 8 minutu inguru. Gizentzen joango da, eta olo-malutak desegiten joango dira. Ondoren, sua minimora jeitsi eta beste 5 minutuz egosi nahastuz. Pure gizen baten itxura hartua izango du, olo-malutak desegin egingo direlako. Tahinia eta tamaria gehitu, eta nahastu. Ondoren, oso ondo trituratu grumoak desegin eta saltsa fin bat izateko.

Poner los copos de avena, el agua, un poco de sal y un chorrito de aceite en un cazo. Mezclar un poco y dejar así mismo durante 30 minutos. Los copos de avena crecerán y se ablandarán por el agua. Poner a fuego medio, y mezclar constantemente (¡se puede pegar al fondo!) durante 8 minutos. Irá engordando, y los copos se irán deshaciendo. Después, bajar el fuego al mínimo, y cocer otros 5 minutos. Tendrá el aspecto de un puré gordo, porque los copos se habrán deshecho. Añadir el tahini y el tamari, y mezclar. Después, triturar muy bien para deshacer los grumos y que quede un salsa fina.

2009/04/06

Etxean eginiko Nocilla II / Nocilla casera II

Nocilla etxean egiteko errezeta jarri nizuen duela gutxi, ba gaur bigarren bertsio bat jarri dut. Bigarren era honetara errazago prestatzen da eta texturas hobeto geratzen da. Beraz, bigarren bertsio hau gehiago gustatu zait, hori bai, agian pralinea topatzea ez zaizue erraz egingo.

Pralinea azukrez eta txigorturiko urrez eginiko krema bat da, dena ondo ondo txikitua. Nik gozogintzako produktuak saltzen dituzten denda batean erosten dut, eta oso oso goxoa da. Gainera, gauza askotarako erabil daiteke: bonboiak zein turroiak egiteko, urra zaporeko izozkiak egiteko, edozein gozori zapore pixkat emateko...

Hace poco os puse una receta para hacer nocilla casera, pues hoy os traigo una segunda versión. De esta segunda manera se prepara más fácilmente y queda mejor de textura. Por eso, me ha gustado más esta segunda versión, eso sí, igual os costará encontrar praliné.

El praliné es una crema hecha de azúcar y avellanas tostadas, todo bien triturado. Yo lo suelo comprar en una tienda con productos para repostería, y está muy rico. Además, se puede usar para muchas cosas: para hacer bombones y turrones, para hacer helados con sabor a avellana, para darle sabor a cualquier dulce...

Osagaiak: / Ingredientes:
  • 60g praline / 60gr de praliné
  • 90g txokolate beltz (laktosa gabea) / 90gr de chocolate negro (sin lactosa)
  • 10 goilarakada esne begetal edo laktosa gabe / 10 cucharadas de leche vegetal o sin lactosa

Txokolatea txikitu laban batekin. Kazuela batean ura berotzen jarri, baina irakin gabe. Beste kazuela batean gainontzeko osagaiak jarri, eta ura duen kazuelan sartu baño marian egon dadin. Nahasten joan osagai guztiak urtu eta ondo nahastuak egon arte. Hozten utzi eta tarro batean jarri. Hozterakoan nahiko gizenduko da. Hozgailuan gorde, denbora gehiagoz ondo mantendu dadin.

Picar el chocolate con un cuchillo. Poner a calentar agua en un cazo, pero sin que hierva. En otro cazo poner todos los ingredientes, y meter en el cazo con agua para que se haga al baño maría. Ir mezclando hasta que todos los ingredientes se derritan y se mezclen. Dejar enfriar y guardar en un tarro. Al enfriar engordará. Guardar en el frigorífico, para que se conserve bien más tiempo.

2009/04/03

Zabaltzeko laktosa gabeko "gazta" / "Queso" sin lactosa para untar


Aurreko egunean belardenda batera joan nintzen, eta gaur aurkezten dizuedan "gazta" hau erosi nuen. Ogiaren gainean (adibidez) zabaltzeko "gazta" da. Sojaz egina dago, eta beraz, ez du laktosarik, esnekirik ez duelako. Izan ere, guztiz beganoa da.

Probatu eta asko gustatu zait. Gaztaren zapore antzekoa du (ez nuen uste hainbesterako antza izango zuenik) eta probatzeko modukoa da. Hori bai, horrelako gauzekin beti gertatzen den moduan, ez da oso merkea. Nik 4€ inguru ordaindu nituen. Hala ere, noizean behin bederen erosteko modukoa iruditu zait. Gainera, gazta-tarta oso gustoko dut, eta intolerantzia dudala dakidanetik, gazta-tarta bakar bat ere probatu gabe nago! Eta uste dut "gazta" honekin oso ondo geratuko litzatekeela. Proba egiten dudanean, esango dizuet, eta errezeta jarriko dut.

Argazkia Vegania online-dendatik atera dut. Bertan, laktosa gabeko soja-gazta asko topa ditzakezue. Horiek berak belardendetan ere saltzen dituzte, beraz, anima zaitezte probatzen. Nik mozzarelako "gazta" bat erosteko gogoa dut, baina oraindik ez dut topatu nahiz eta badakidan badagoela. Pizzei botatzeko erosi nahi dut. Topatzen dudanean, komentatuko dizuet zer iruditu zaidan. Zuek "gazta" hauetarikorenbat ezagutzen baduzue, komentatuidazue ea zer iruditu zaizuen.

El otro día fui a una herboristería, y compré este "queso" que os presento hoy. Es un queso para untar encima del pan(por ejemplo). Está hecho de soja, y por lo tanto no tiene lactosa, porque no lleva ningún lácteo. Es más, es completamente vegano.

Lo he probado y me ha gustado mucho. Tiene sabor muy parecido al queso (no creí que se parecería tanto) y es como para probarlo. Eso sí, como pasa siempre con este tipo de cosas, no es muy barato. Yo pagué alrededor de 4€. Aún así, me ha parecido como para comprarlo aunque sea de vez en cuando. Además, me gusta mucho la tarta de queso, y desde que sé que tengo intolerancia ¡estoy sin probar ninguna tarta de queso! Y creo que quedaría muy bien con este "queso". Cuando lo pruebe, ya os diré, y pondré la receta.

La foto lo he sacado de la tienda online Vegania. En ella podeis encontrar muchos quesos de soja sin alctosa. Estos mismos quesos también los podeis encontrar en herboristerías, animaos a probarlos. Yo tengo ganas de comprar un "queso" de mozzarella, pero todabía no lo he encontrado aunque ya sé que hay. Lo quiero comprar para ponérselo a las pizzas. Cuando lo encuente, ya os comentaré que me ha parecido. Si vosotros conoceis alguno de estos "quesos", comentarme que os han parecido.

2009/04/02

Gojiko baiadun entsalada / Ensalada con bayas de goji


Gaurko entsalada patata entsalada bat da, baina berezitasun batekin: gojiko baiak. Baia hauek tibeten landatzen diren fruitu gorri batzuk dira. Diotenez, oso onak dira osasunerako, eta lehortuak saltzen dituzte. Nahi izanez gero, lehorrak jan daitezke, edo bestela, ur, ardo edo beste likido batean sartu eta hidratatzen utz daitezke erabili aurretik. Egia esan, zapore goxoa dute, eta oso kolore polita dute.

La ensalada de hoy es una ensalada de patata, pero con una diferencia: las bayas de goji. Estas bayas son unos frutos rojos que se plantan en el tibet. Por lo que dicen, son muy buenas para la salud, y las venden secas. Si se quiere, se pueden comer secas, o sino, se pueden meter en agua, vino u otro líquido para rehidratarlas antes de usar. La verdad es que tiene buen sabor y un color muy bonito.

Osagaiak: / Ingredientes:
  • Letxuga hostoak (kanonigoak, eskarola...) / Hojas de lechuga (canónigos, escarola...)
  • Patata egosiak / Patatas cocidas
  • Arraultz egosia / Huevo cocido
  • Tipula / Cebolla
  • Gojiko baiak / Bayas de goji
  • Gatza, oliba olioa eta ozpina / Sal, aceite de oliva y vinagre

Gojiko baiak ordu pare bat lehenago uretan sartu, hidrata daitezen. Letxugak garbitu, eta eskuekin zatitu ontzi batean jarriz. Ondoren, patata eta arraultz egosiak zuritu eta laminatan moztu. Tipula julianan moztu. Osagai guztiak (gojiko baiei ura kendu) ontzira gehitu eta gatz, olio eta ozpina jarri.

Poner las bayas de goji un par de horas antes en agua para que se hidraten. Limpiar las lechugas, y partir con las manos y poner en una fuente. Después, pelar las patatas y los huevos cocidos y cortar en láminas. Cortar la cebolla en juliana. Añadir todos los ingredientes (retirar el agua de las bayas) a la fuente y aliñar con sal, aceite y vinagre.